Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Hermannin nuorisoseura

"Tervetuloa Hermannin nuorisoseuraan".  Kuulin tuon sanonnan isältäni jo 1950-luvulla ollessani vielä aivan poikanen. Eihän minulla ollut hajuakaan siitä että mistä se on lähtöisin ja mieleen tuli vain, että joku Hermanni on varmaan joskus noin sanonut ja sitä sitten toistetaan.

Isäni arvelen kuulleen sanonnan sota-aikana rintamalla, tai sitten myöhemmin pohjoisen savotoilla. Ensimmäinen vaihtoehto lienee uskottavampi, koska rintamalla eri puolilta maata olleet miehet olivat tekemisissä keskenään. Savotoille "etelänmiehet" toivat minun aikanani eliittijuoruja Erik von Frenckellistä.

Sanonta Hermannin nuorisoseurasta oli itsellenikin pelkkä sanonta pitkään, ilman taustatietoa. Joskus vuosikymmeniä myöhemmin minulle selvisi jostakin televisio-ohjelmasta että on Hermannin kaupunginosa. Vasta silloin aloin aavistella että sanonnalla olisi jokin yhteys kyseiseen paikkaan.

Nyt sitten internetin Wikipedia kertoo ilmeisen luotettavasti sanonnan oikean alkuperän aina henkilöitä myöten. Suusta korvaan-menetelmä toimi tiedonvälittäjänä ennen siinä kuin sosiaalinen media nykyään. Aikaviive viestin leviämisessä vain oli "vähän" pidempi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hermannin_nuorisoseura

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Onpa muuten hyvälaatuinen värivalokuvakin itse rakennuksesta tuon wikilinkin takana.

"Jokapaikan Erkistä" taisi aikoinaan tarinaa piisata, toimelias mies kun oli monialaisesti ja välillä vähän epäsovinnaisesti.

Terv. KK

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lieneekö "Erkki" koskaan Hermannin nuorisoseuralle eksynyt, mutta Aulangolle sitten sitäkin useammin :)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

No ainakin vauhtia piisasi ja ehkäpä jopa vaarallisia tilanteita ;-).

Terv. KK

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #3

Nyt tuli mieleen, että eikös Petronellakin ollut Erkille tuttu.

Terv. KK

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #4

Petronella nukkui pois tässä hiljattain 90-vuotiaana. Olen lukenut yhden pitkähkön kertomuksen Petronellan elämästä Suomessa, mutta mieleeni ei ole jäänyt mainintaa Erkistä. Petronella taisi olla niin monen menevän miehen tuttu, että oli ehkä parempi kun nimiä ei listattu.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Vielä Petronellasta: Hänen tyttärensä ja ystävänsä aikovat ensi kesänä kävellä Suomen halki kuten Petronellan sanottiin tehneen. Lisätietoa linkistä.
http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194891694946/artik...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #32

No ei taida puheet Lapin lumosta olla perättömiä, jos tuollaiselle reissulle lähtevät.
https://www.youtube.com/watch?v=mIeKzow_6Cs&featur...

Terv. KK

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Juu..tervehdys vaan täältä Helsingin Hermannista.Käväisi tuossa mielessä lukiessa,ettei vaan se alkuperä ois täällä..en nimittäin ole tiennyt..ja näinhän se sitten olikin.Pitkä historiahan tälläkin kulmakunnalla on.Työväen aluettahan tää on ollu ja pääosin kai vieläkin raharikkaat on tuolla muualla.Hermannin tunnetuin rakennus taitaa edelleenkin olla tuo Sörkän vankila.Joitain vanhoja puurakennuksia on vielä jäljellä.Tuossa taannoin viime vuoden puolella myytiin yksi neljän asunnon talo yhdellä eurolla.Joku sitä nyt sitten restauroi..jokunen euro siihen täytyy sitten laittaa lisää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kappas vaan, kirjoitukselleni tuli yksi aito "osuma". Asuin Jorvaksessa jonkin aikaa 1960-luvun loppupuolella ja silloin tuli käveltyä ja katseltua moneen otteeseen sen ajan Helsinkiä ympäriinsä. Varmaan niilläkin nurkilla kuljin, mutta kaupunginosista minulla ei ollut hajuakaan. Kulttuuritalolla asti muistan kävelleeni, mikä ei ollut aivan pieni lenkki.

Yhden euron talo on varmaan vuokratontilla ja hinnasta päätellen talon nykyaikaistamiseen kuluu euroja aika pino, sikäli kuin se on tavoitteena.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Minäkin aikoinaan tallailin muun muassa Hermannissa haastemiehen ominaisuudessa. Mieleen on sieltä jäänyt visiitti ränsistyneeseen puutaloon, jossa kaipaamani henkilö oli virheettömässä Suomen Turistiauto Oy:n univormussa. Prässit ja kaikki olivat tiptop, mutta kontrasti asuinpaikkaan oli huomattava.

Terv. KK

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #11

Varmaankin sama talo,ihan siinä vankilan yläpuolella Vellamonkadun alkupäässä melkonen röttelö..jostain syystä saanut siinä olla.Asuttu siinä on näihin päiviin saakka.Väki mitä siinä pihalla on joskus ohikulkiessa nähnyt vaikuttaa,jonkin verran rähjäiseltä,kuten itse talokin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #14

Siellä päin ei ole taidettu aikoihin taloja purkaa ja uusia rakentaa, joten eiköhän se ole sama pytinki. Vaatetuksen ja asumuksen kontrasti oli huikea.

Terv. KK

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #17

Katoppa kuvia kuukkelista.Keski Hermanni rakennetiin 50-60 luvulla suunnilleen.Se ei ole juurikaan muuttunut,sinne ei mahdu mitään enää,mutta Hermannin alue on tällä hetkellä kaupungin suurin kasvualue,mitä rakentamiseen tulee.Etelä Hermanni..jos muistat eläinlääketieteelisen seudun..on muuttunut,niin,ettet tuntisi.ja muuttuu kokoajan.Kerrostaloja omistusasuntoineen pukkaa,eikä niihin köyhällä ole asiaa.Joitain virastotaloja on siinä entisen Helsingin margariinitehtaan alapuolella.Se tehdasrakennus on siinä vielä ihan rötiskönä..saattaapi olla suojelukohde..toivottavasti saneeraavat siitä jonkin mukavan keitaan siihen kaiken uuden keskelle.Vanhainkoti on ja pysyy ja siihenkin on tehty msllikas nykyaikainen lisärakennus.Jos on kauankin aikaa,kun olet tääläpäin käynyt niin muutosta on ja muuttuu koko ajan.Vanha kalasataman alue rakennetaan täyteen valmista pitäis olla parin kolmenkymmenen vuoden päästä.Vankilan itäpuolelle..vankilan ja hermanninrantatien väliselle alueelle on noussut jo ja nousee koko ajan lisää asuntoja.Googlettamalla löytyy varmasti havainnekuvia alueesta jos kiinnostaa..aika mahtavalta näyttää.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #18

Katselinkin jo tuossa aiemmin. Lähellä Hämeentietä se talo oli, joten taitaa olla sama.

Terv. KK

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Kulttuuritalolta on vielä melkoinen matka tänne..muutama kilometri,mutta jos oisit jatkannu samaa tietä suoraan eteenpäin,niin tänne oisit päätynyt.
Juu kaupungin maita taitaa olla,eikä oo epäilystäkään etteikö se tulis maksamaan ainakin maltaita..jahas siinäkin yks sanonta lisää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Helsingin kaupunginosien nimet aiheuttavat sekaannusta noilla kulmin. Aikoinaan töölöläisenä pikkupoikana meillä kutsuttiin "sörkäksi" koko sitä aluetta, joka oli Kulosaaren sillasta länteen, Linnanmäestä itään, Pitkästä Sillasta pohjoiseen ja Kätilöopistosta etelään.

Itse asiassa Sörnäinen on vain pieni osa tuota aluetta, joka jakaantuu virallisesti moniin kaupunginosiin (Sörnäinen, Alppila, Alppiharju, Vallila, Hermanni, Hakaniemi, Kallio ja mitä niitä nyt onkaan ...)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #21

"Hävisi kuin kuppa Töölöstä" on yksi Helsinki-aiheinen sanonta. Kuulitkos "paikkakuntalaisena" useinkin?

Terv. KK

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

En kymmenvuotiaana kovin usein siihen sanontaan törmännyt, mutta tuttuhan se toki on. Juontaa juurensa siltä ajalta, kun Töölön laitakaupunkistatusta 1900-luvun alussa alettiin nostaa "luxustalokaavoituksen" kautta uuteen uskoon. Oma kotikorttelini oli rakennettu vuonna 1914. Oli niitä Suomisen Ollin kotitienoita.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #25

Niin se maailma muuttuu. Vaikeapa on Lauttasaartakin mieltää pirtutrokareiden turvasatamaksi, jollainen se aikoinaan oli. Vielä 1970-luvun alussa yksi trokareiden pikavene lojui yksinäisenä merenrannalla, mutta sitten senkin keksi kaupunki hävittää pois.

Terv. KK

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

Niin, ja Katajanokka oli 1800-luvun viimeiselle vuosikymmenelle asti lähinnä Rion favela-slummia muistuttava hökkelikaupunginosa.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #25

Sanonnan alkuperähän on siitä,että Tölikässä eli Töölössä oli..lienee siinä suomalaisen kauppakorkeakoulun paikkeilla..kuppasairaala,joka hävitettiin kun uutta Töölötä ruvettiin rakentamaan..elikkäs kuppa lähti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #19

Tutkailin karttaa ja taitaa olla niin, että vuonna 1979 kun tein lomatuuraajana ajokeikkoja Helsinkiin, niin olen ajanut läpi Hermannista. Lahdenväylää tulin sisään ja siitä sitten tarpeen mukaan joko Sturenkatua Vallilaan tai rantatietä ydinkeskustaan. Purku/kuormauspaikkoja oli sitten ympäri pääkaupunkiseutua, melkoista kartanlukua se oli maalaispojalle.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #23

No jos oot rantatielle tullu (Hermannin rantatie,ainakin nykyäään)niin tosta oot "ikkunan alta" menny..paitsi,ettei näitä taloja silloin vielä ollu:)ja Sturenkadun loppupää on tossa Paavalin kirkon kulmalla eli Hermannin ja Vallilan rajalla.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #28

Siinä Paavalinkirkon vieressä on muuten aivan upea sisäkorttelipiha, joka ei ole asfalttia onneksi nähnytkään. Sekin paikka tuli aikoinaan nähdyksi virkatehtävissä ja jäi myös mieleen, niin hieno keidas se on keskellä rakennettua ympäristöä.

Terv. KK

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minulle ei ole vieläkään selvinnyt, kenen eno putosi veneestä.

Onko kellään varmaa tietoa siitä, mistä on lähtöisin sanonta saunan takana on vielä tilaa kaikkine muunnelmineen? Olen kuullut moniakin selityksiä, mutta mikään ei ole vakuuttanut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuota en tiedä, enkä myöskään sitä, kenen hohtimet putosivat kaivoon. Mutta sylttytehdas, jonne jäljet johtavat, löytyi:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tattarisuon_tapaus

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olipas mielnkiintoinen juttu. En ole koskaan edes ajatellut kyseisen sanonnan alkuperää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minä kuulin ensi kertaa saunan taakse viennistä pohjoisen savotoilla. Etelästä tulleet kulkumiehet kertoivat sisällissodan jälkeen valkoisten vieneen punaisia saunan taakse ammuttavaksi, etteivät lapset ja muut uteliaat nähneet kuka tai ketkä veti liipasimesta.

Enon ja veneen alkuperästä minulla ei ole minkäänlaista käsitystä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kiitos. Tuo vaikuttaa uskottavimmalta selitykseltä mitä olen kuullut.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Saman tarinan oon minäkin kuullu saunantakusesta.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Miäähää selasin vähä konetta ko lauseen tiimoilta..ei se,että kenen eno putos selvinny,mutta kerrottiin,että lausahdus olis 60-70 luvun tuotetta.Hannu Salaman sanotaan lanseeranneen lausahduksen noihin aikoihin jukaistussa kirjassaan Tapausten kulku.Sensijaan selvisi mielenkiintoisempi seikka,joka oli ainakin minulle uusi.Sanalla eno on toinenkin merkitys,kuin tämä mihin olemme tottuneet,eli äidin veli.Voimakkasti putoavaa,virtaavaa jokea sanotaan jossain enoksi.Saattaisin kuvitella jopa,että Pellon tai Nurmeksen suunnilla tämä käsite tästä asiasta ois tuttukin..Eli onkin ehkä niin,että vene on pudonnut enosta ja sitte se on käännetty rimmaavampaan muotoon ja kaikille tuttuun käsitteeseen..onks meillä jossainpäin suomea Eno niminen paikkakuntakin?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Onhan meillä Eno, joka äskettäin liittyi Joensuuhun ja Enonkoski, joka vielä jatkaa itsenäisenä Savonlinnan lähettyvillä.

Terv. KK

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kiitokset kaikille kivasti aihepiirin ympärillä pyörineestä kommentoinnista. Koska lehmät ovat varmaan aikaa sitten saaneet väistyä Hermannista niin tästä "Hermannin Hermiitit" ja Ei maitoa tänään.

https://www.youtube.com/watch?v=AuGWNshGM64

Eija Tervaoja

Olen asunut 50luvulla Violankatu kakkosessa vanhassa puutalo korttelissa. Onko kenelläkään kuvia tai muistoja kyseisestä korttelistä!! Ihana lapsuus vaikka oli vanhoja taloja ja rahat vähissä, niin lapsilla oli hauskaa juoksennella ja pelailla ulkopelejä!! Meidän pihapiirissä oli hevosiakin!!!! Onko ketään joka on asunut Violankadulla 50-60 luvulla!!!!!

Tämän blogin suosituimmat