Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Aku Korhonen, näyttelijä

Aku Korhonen  on mieshahmo josta voi pitää olematta homo. Mielestäni hän on mustavalkoisen ajan kotimaisten filmien ehdotonta eliittiä näyttelijänä. Tämä Käkisalmessa vuonna 1892 syntynyt ja Helsingissä vuonna 1960 kuollut näyttelijä osasi olla veijarimainen, ilmeikäs ja vaikka mitä. Usein hänet tapaa elokuvassa tukkilaisena, renkinä tai muuten pusakkaan puettuna miehenä.

Eivät pukumiestenkään roolit Korhoselle vieraita olleet. Niistäkin hän selvisi monipuolisuudellaan mainiosti. Hänen esiintymisiään katsellessa tulee mieleen, että ohjaaja taisi päästä hänen kanssaan helpolla. Jonkun enemmän rautakankimaisen näyttelijän kanssa olisi ollut varmasti enemmän hommia ja tulos silti huonompi. Korhoselta näyttää kaikki onnistuneen kuin luonnostaan.

Korhosen elokuvauran 76 elokuvan joukkoon mahtuu niin pää- kuin sivuosia ja Jussejakin niistä on aikanaan jaettu. Roolit Lapatossufilmeistä alkaen kertovat ennen muuta komediallisista kyvyistä. Tulitikkuja lainaamassa, Asessorin naishuolet ja monet muut vain vahvistavat kuvaa.

Linkkien takana pari pientä esimerkkiä, joista varsinkin tangon Hiljainen kylätie laulaminen Olavi Virran äänellä on hervoton esitys. Kohtaus on elokuvasta Me tulemme taas. Toisen linkin takana oleva lyhyt pätkä kuvaa hyvin Korhosta laiskanpulskeana työmiehenä , jollaisia  rooleja hänellä useampiakin oli.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y07JXd8EMvU

https://www.youtube.com/watch?v=u-8ctGk4hLc

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lisäänpä vielä yhden linkin, josta Korhosen monipuolisuus käy hyvin selville.

https://www.youtube.com/watch?v=Exe2S6jJWII

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lisättäköön vain että Aku Korhonen teki pitkän uran Suomen Kansallisteatterissa.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/teatteriki...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kiitos hyvästä linkistä. Tiesin teatteriurasta, mutta kiertueista minulla ei ollut aavistustakaan. Synnyinseutuni pienelle maalaiskylälle ei tuollaisia "retkueita" osunut, erilaisia taikatemppuja ja voimisteluesityksiä pitäneitä porukoita kylläkin.

Lopuksi oli 1 1/2 tuntia tanssia! Ohjelmallinen iltama oli nimike, jolla vältettiin huvivero jos oikein muistan.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Noh Tyyre,noin ensiksikin asian vierestä hieman..mutta..pitääkseen miehistä tai mieshahmoista ei miehen tarvitse olla homo ja pitääkseen naisista tai naishahmoista ei miehen tarvitse olla välttämättä hetero.
Opastukseksi ystävä hyvä..vaan asiaan..

Vanhan suomalaisen elokuvan kiistattomat kulttihahmot olivat tietysti Ansa ja Tauno.Kolmanneksi tähän porukkaan lisäisin ehdottomasti Aku Korhosen.
Yli kolmekymmenvuotisen teatteriuran lisäksi hän teki 76 elokuvaa (kertoo wiki).Vaikka Korhosen ura elokuvassa oli hauska ja koominenkin,vakavampiakin rooleja oli..ja teatterin puolella lienee etenkin.Useinhan käy niin,että koomisista rooleista jää jotain päälle ja se assosioituu katsojalle sitten jotenkin.Hyvä ja monipuolinen näyttelijä pystyy luomaan uskottavasti vakavankin hahmon,eikä muut tai aikaisemmat koomiset roolit vaikuta.
En tiedä kokevatko muut näin,mutta ainakin mun katsomistani pilaa vaikkapa se,että,kun katson Loiria taustalla on aina häivähdys Turhapuroa..eikä se Loirikaan nyt varsinaisesti huono ole.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mainintani homoista oli eräänlainen heitto, koska nykyään tuntuu olevan niin että jos mies kehuu toista samaa sukupuolta olevaa niin joku katsoo heti pitkään että onkohan tuo "niitä". No, ei vakavasti otettavaksi tarkoitettu.

Vesa-Matti Loirin suhteen tunteeni ovat vähän ristiriitaiset, ehkä siitäkin johtuen että hänen repertuaarinsa taiteilijana on niin laaja. Turhapurot olivat aikaansa sopivaa hömppää, muutamat muut hahmot kuten Tyyne tai Jean-Pierre Kusela menivät minusta överiksi, Nasse-setäkin siinä rajoilla. Musiikkipuoli taas aivan hyvää.

Elokuvassa Särkelä itte tekee Aku Korhonen mielestäni yhden parhaimmista rooleistaan. Toki käsikirjoitus antaa siihen mahdollisuuden jonka Korhonen käyttää täysillä hyväksi. Mutta makuasioitahan nämäkin loppujen lopuksi ovat.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tulipas tuplana,joten poistin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

En toki tosissani ottanutkaan,mutta,kun on tällainen vanha ja paatunut,niin en mitenkään pystynyt vastustamaan kiusausta propagandan tekemiseen,kun tilaisuus tuli.. :)) Olis oikeastaan toisen blogin aihe tuossa noitten pitkäkatseisten pösilöitten mietiskelyistä..toiseen kertaan. :)
Kusela ja Nasse-setä ei oo iskenny mullekaan mitenkään.No Kuselan naurava kulkuri hekotteluttaa hieman.Tyynessä en näe suurtakaan hauskuutta.Tyynen hahmo ei olekkaan niin kaukaa haettu,kun voisi luulla.Ihminen joka ei tiedä tai tunne tosielämän Tyynejä ei käsitä miten surkuhupaisa..tragikoominen tuo hahmo on.Kaikki tosielämän Tyynet eivät toki ole tuollaisia,mutta tuollainenkin Tyynetyyppi on oikeastikkin olemassa.Rupesin muistelemaan mikäs rooli Korhosella oli särkelässä,kun Ite Särkelä oli Uuno Laakso..lunttasin wikistä ja sehän oli se maalaisukko Heroja,,nyt muistu se hahmokin leffasta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Juuri noin koen Loirin kohdalla, jopa Loirin veli toi graafisista asioista puhuessaan mieleen koomikkoveljensä. Pilasi asianoppimista.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Noista kiertueista..mulla on jotenkin sellainen mielikuva,että ennen ja kai nykyäänkin laitosteattereissa ei ollut kesäisin näytäntöjä..näytäntökausi loppui keväällä ja alkoi taas syksyllä..muinoin lisätienestiä hankittiin viihde tai teatterikiertueilla sitten.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hannu, on sellainen käsitys että lisätienestiä hankittiin elokuvista ja töitäkin paiskittiin kuvauksissa liki ympäri vuorokauden.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Luin kerran jutun, jossa kerrottiin jonkun filmin tulleen purkitetuksi aivan muutamassa päivässä. Jotkut näyttelijätkin olivat olleet koko ajan "kesäkunnossa". En millään jaksa muistaa elokuvan nimeä tai esiintyjiäkään varmasti, mutta ei se kuitenkaan kummoinen elokuva ollut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

No meillä molemmilla on sitten samanlaista mutua, muistelen jonkun tunnetun näyttelijän kertoneen että filmatessa ei montaa tuntia nukuttu. Kunpa muistaisi kuka ja olisiko linkki. - Ettei vaan olisi ollut Tauno Suurestakin.

Mutta jos "kesäkunnon" oikein ymmärsin niin se ei siihen liittynyt.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #10

Muistelen elokuvassa olleen joitakin kohelluskohtauksia ja muutenkin hyvin teatraalista esiintymistä, joten pieni "kesäkunto" saattoi olla vain eduksi.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Aku Korhonen kuoli ennenkuin minä synnyin. Toki olen vanhoissa leffoissa hänet nähnyt, mutta aika oli jo mennyt ohitse. Omasta lapsuudestani muistan lähinnä Esa Pakarisen ja sen pätkän. Lisäksi nämä Kivikasvojen näyttelijät. Kovasti osasivat naurattaa pientä tyttöä. Pakarinen etenkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pekka ja Pätkä ovat oiva kopio amerikkalaisten Ohukaisesta ja Paksukaisesta, joskin tukevuuden ja pituuden mittasuhteet vaihtuivat. Esa Pakarinen on joukosta ainoa jonka olen nähnyt esiintyvän livenä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No hienoa, siis Aku Korhonen on jotaki tosi ihanaa tuolta minunki mielenmaisemista suomalaisten elokuvien kautta. Joskus vähän kummallistako se on jossaki jyrkässä osassako se ylleensä on hauskassa ja lempeässä tai vitsikkäässä roolissa. Lapatossu ja Vinski kauppiaina tai joku semmonen, son paras elokuva! Siinähän on jopa syvällinen sanoma heikko-osasten puolesta!

Tämän blogin suosituimmat