Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Pohjanhovi

Taksi kiitää pohjoisen illassa kohti Rovaniemeä. Sen ainoa matkustaja on yksi Lapin legendoista, Nätti-Jussi. On kiire Pohjanhoviin ja niinpä Jussi pyytää kuljettajaa ajamaan niin lujaa kuin autosta lähtee. Ja kuski ajaa. Tielle osuu töyssy, joka lennättää auton hetkeksi ilmaan. Mikä se oli, kysyy Nätti. Saariselkä, vastaa kuljettaja.

Vauhti on niin kova, että valotkin jäävät jälkeen. Alkuillan kuutamo valaisee kuitenkin tien niin kirkkaasti että vauhtia ei tarvitse hiljentää. Kohta ollaankin kaupungissa ja taksi kaartaa tyylikkäästi Pohjanhovin parkkipaikalle. Nätti ei ehdi poistua vielä autosta kun jälkeen jääneet valotkin saapuvat. Ne ovat kuitenkin loppumatkasta eksyneet ja menevät läheisen osuuskaupan takapihalle. Kuljettaja kertoo hakevansa ne sieltä ennen paluumatkaa.

Siinä yksi versio Lappia kiertävistä tarinoista joihin liittyy Hotelli Pohjanhovi, viime vuonna 80 vuoden ikään yltänyt ravintola ja majapaikka. Siellä on yöpynyt vuosien saatossa eri maiden presidenttejä ja muita vallankäyttäjiä yhteiskunnan eri aloilta. Elokuviinkin se on päässyt, joten voidaan hyvin puhua kulttuurisesti merkityksellisestä paikasta.

Omistajanvaihdon seurauksena rakennuksen katolta poistettiin Pohjanhovi-kyltti ja tilalle tuli mitäänsanomaton Cumulus. Hotellin pitkä, maineikas historia oltiin nykypolven bisnesmiesten ymmärtämättömyyden vuoksi heittämässä kirjaimellisesti roskalavalle. Rovaniemeläislähtöinen kirjailijapersoona Jari Tervo piti Pohjanhovin katoamista kulttuuriskandaalina. Syntyneen kohun seurauksena on luvattu Pohjanhovin palaavan rakennuksen tunnusmerkistöön jossakin muodossa vielä tämän kevään aikana. 

Ihmetyttää brändäyskuplassaan elävien bisnesihmisten toiminta. Eikö siellä tosiaan ymmärretä, että esimerkiksi Pohjanhovi on markkinoinnissa vetovoimatekijä? Siitä hyötyy liiketoiminta varmasti enemmän kuin ilman yksilöllistä imagoa toimivasta tusinatuotteesta. Miksi ihmeessä joku menisi Rovaniemellä johonkin Cumulukseen, jos ei voisi jälkeen päin kertoa yöpyneensä tai viettäneensä iltaa Pohjahovissa?  Amerikkalaistyylinen ketjubrändäys epäonnistui tässä kohtaa kauniisti sanottuna täysin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos tuosta blogista. Mitä se jenkkibrändi siellä Rovaniemellä ylipäätään tekee? Pohjanhovin muistan jo 1960-luvun alkuvuosilta. Olin hiihtolomalainen, joka matkusti ensimmäistä kertaa pohjoiseen, Saanalla laskettelemaan ja hiihtämään. Pohjanhovia en unohda ikinä. Jotain hohtoa siinä oli, vaikka kyllä Saana silloin voiton vei. Mahtava rinne ja kävimme laella asti. Viikon aikana tuli hiihdettyä joka päivä ja lasketeltua tietysti myös. Oli leveät puusukset, jossa mono sidottiin vaijerin avulla kantaan ja sitten mentiin. Onneksi oli ohjaaja, joka paljasti laskettelun salat.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pohjanhovi on käsite luultavasti kaikille muille paitsi Restelin markkinointivastaaville. Elokuvassa Rovaniemen markkinoilla nähdään pala sen aikaisen Pohjanhovin sisustusta.

Mukavat muistot sinulla, kuten varmaan lukuisilla muillakin Lapissa käyneillä. Itse hiihdin viimeksi leveillä "vaijerisidesuksilla" vuonna 1967 suorittaessani varusmiespalvelusta Lapin rajavartiostossa Rovaniemellä. Parin päivän kuluttua tulee 50 vuotta siitä kun astuin harmaisiin. Pitäisiköhän kaivaa sotilasmuistio esille :)

Nyt on jo harmauttakin omasta takaa, mutta Pohjanhovi oli silloinkin voimissaan. Varusmiesten päivärahoilla ei sinne kylläkään ollut asiaa, eikä ikäkään olisi vielä riittänyt.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hotelli_Pohjanhovi

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Otanmäen malminetsinnän konttori sijaitsi vuonna 1964 Rovaniemellä. Se oli ensimmäinen kesäharjoittelupaikkani teekkarina. Kohteita oli pitkin Lappia, mutta pitempiaikaisin oli Kumputunturin tuntumassa Jeesiöjärvellä, Pomokairan laidalla. Koska yöt ja päivät olivat yhtä valoisia, niin sähkömagneettisia ja painovoimamittauksia tehtiin 16 tuntia päivässä. Kun viikon tunnit olivat täynnä, auton nokka suunnattiin kohti Rovaniemeä.

Toimistolla oli sen verran tilaa, että parille harjoittelijalle löytyi petipaikka öiseen aikaan ja erityisesti viikonloppuisin. Vaikka konttorin tytöt kävivät tarkistamassa, että elimme siististi, niin silti se tarkoitti, että Pohjanhovi kuittasi aika ison osan päivärahoista. Vaikka muistikuvat paikasta ovat hiukan sumuiset, niin sellainen mielikuva on säilynyt, että hauskaa oli, koska sammuin yleensä vasta viimeisten joukossa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tarinoita riittää. Kun olin joskus 1960-luvun puolivälin paikkeilla Savukosken pohjoispuolella Kairijoella savotassa, niin siellä oli eräs nelikymppinen mies joka kävi säännöllisesti Rovaniemellä Pohjanhovissa juhlimassa. Reissujen väli oli yleensä 3-4 viikkoa, aina sen mukaan milloin palsta sattui sopivasti loppumaan.

Muutaman päivän jälkeen reissusta palasi melko nuutuneen näköinen, kertomansa mukaan naisten väsyttämä mutta onnellinen mies. Joskus saattoi palatessa olla reissupromilleja vielä vähän jäljellä, mutta ei se mitään haitannut koska nukkumallahan niistä pääsi.

Tämän blogin suosituimmat