Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Jokaisen oma totuus

Totuus, valehtelu, väärinymmärtäminen. Kolme asiaa jotka eri tavoin muotoiltuna tulevat vastaamme päivittäin mediassa.

Seuraavaksi esimerkki. Tilausajon bussi pysähtyy järven rannalla olevalle maisemapaikalle rakennetulle levikkeelle. Tien toisella puolella on maalaistalo jonka pihalla on traktori. Matkustajat kommentoivat näkemäänsä.

 

-Siellä on joku työkone pihalla.

-Se on traktori.

-Se on sininen traktori.

-Se sininen traktori on Ford.

-Siinä sinisessä traktorissa on omavalmisteinen hytti.

 

Valehteliko joku? Eipä tietenkään. Jokainen kertoi sen mitä näki, eli oman totuutensa. Toki aloittajat  olisivat voineet kertoa kohteen värin jos eivät sattumalta olleet värisokeita. Tiukassa katsannossa parhaan taustatiedon omaava oli rehellisin, mutta se ei tee oikeutta niitä kohtaan joilla oli vähemmän tietoa traktoreista tai aloittajan mielestä työkoneesta.

Muistammeko koskaan arvioida tiedon antajan kompetenssia siinä asiassa mistä hän kertoo?

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Totuudesta ei oikein löydy tyhjentäviä määritelmiä; on vain erilaisia näkökulmia, jotka sopivat enemmän tai vähemmän ao. tilanteeseen. Hitleriä lausunnoillaan tukenut kuuluisa filosofi Heidegger (†1976, 86v) totesi, että kaikki totuus on suhteellista täällä olemiseen nähden.

Matemaatikko Blaise Pascal (†1662, 39v) oli käytännönläheinen filosofi: ’Enemmistön mielipide on paras, koska se näkyy ja sillä on voimaa taivuttaa tahtoonsa, vaikka siinä vain painavat tyhmempien käsitykset.’ Pascal vetoaa myös Platonin puolustamaan ’hurskaaseen valheeseenu’ ja vaatii, että ihmisiä täytyy tukea harhaluuloissaan ja uskomaan omiin kuvitelmiinsa. Kansa uskoo, että totuuden voi löytää ja että se piilee laeissa. Kansa siis mukautuu niihin, mutta niskoittelee helposti, kun joku osoittaa niiden olevan tyhjänpäiväisiä, mikä voi tapahtua minkä tahansa lain kohdalla, kun sitä tarkastelee tietyltä kannalta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Matemaatikolla (Pascal) todella realistinen käsitys enemmistön mielipiteestä. Seuraava kysymys sitten onkin, että mikä sen tyhmän enemmistön mielipiteen muodostaa. Se on tietenkin viestintä eri muodoissaan, kuten aina.

Uskallanpa väittää, että mitä enemmän viestintää, sitä enemmän valheita liikkuu. Tämän päivän sosiaalinen media on siitä karmaisevan hyvä esimerkki. Joskus keskustelun aihe on ainoa asia jonka voi pitää totena, kaikki sisältö on sitten suuntaan tai toiseen suollettua puppua.

Uskon että tämäkin on vain välivaihe. Nimellä tai nimettömänä julkisuuteen pääsy oman viiteryhmän puppugeneraattorina tai vain huvikseen mökeltävänä julkisena riesana täytyy jossain vaiheessa savuttaa tila josta pidemmälle ei voi mennä. Sitten homma lässähtää ja hakee taas uusia muotoja.

Sanotaan että tyhmä kansa valitsee näköisensä päättäjät. Voisi olettaa, että ehdokkaiden pelkällä todenpuhumisella äänestysprosentti laskisi vielä nykyisestään reilusti. Eduskuntaan on kuitenkin valittu joukko edustajia, jotka eivät kampanjoissaan isommin revittele ja ovat eduskuntatyössäänkin niitä kaikkein asiallisimpia.

Totuudella tai ainakin hyvin lähellä sitä toimimalla voi vaaleissakin menestyä. Pitää vain olla uskottava. Ja riittävästi fiksuja äänestäjiä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Blogitekstissä esiintyvä "jokaisen oma totuus" on tässä tapauksessa luettelo toisiaan täydentävistä havainnoista. Nuo "totuudet" eivät ole ristiriidassa keskenään, kuten näkökulmat usein ovat.

Vaikka viides havainto koskee niinkin ammattimaista yksityiskohtaa kuin ohjaamohytin omavalmisteisuutta, siitä puuttuvat kohteen sijainti (piha) ja traktorin merkki (Ford). Oliko tämän toteamuksen takana henkilö, jolle näillä asioilla ei ollut merkitystä, vai jättikö hän ne itsestäänselvyyksinä mainitsematta?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Paikkatieto ei ole olennainen tässä tapauksessa koska bussi on pysähtynyt ja kaikki katsovat samalle pihalle. Traktorin merkin mainitsematta jättäminen kertoo siitä että puhuja hyväksyy olemassaolevan tiedon oikeaksi.

Tilanne saattaa muuttua, jos myöhemmin muistellaan tapahtumaa. Jollekin saattaa käydä kuin usein kansanedustajalle että muistaa jonkin kohdan aivan toisin. Silloin totuus on vaihtanut kotia.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Useimmat aikamme ns. viisaat ihmiset ovat paremman puutteessa turvautuneet 'totuusrelativismiin', jonka mukaan ei ole olemassa mitään universaaleja, absoluuttisia totuuksia, vaan totuus on aina suhteessa johonkin viitekehykseen, kuten kieleen tai kulttuuriin.

Antiikin aikana tällainen relativismi yhdistettiin usein sofisteihin, muun muassa sofisti Protagoraan on katsottu opettaneen relativismia, jossa asioiden totuudenmukaisuus tai eettisyys riippuu tilanteesta, opettaessaan: "Kaikkien arjen asioiden tarpeen mitta on ihminen, sellaisina kuin asiat ollessaan ovat, ja kun niitä ei ole, myös silloin". Wikipedia

Kaiken maailman totuusrelativistit ja ylipäänsä kaikki omaan subjektiiviseen totuuteensa uskovat ihmiset ovat vertauskuvallisesti eräänlaisia kitkerän pettuleivän jyrsijöitä. Ilmaisu ei ole tarkoitettu loukkaamaan ketään.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pettu

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Viisauskaan ei suojele totuudelta. Jos lyö vahingossa vasaralla sormeen se on yhtä totta jokaiselle jolle se tapahtuu. Sen kertominen kuinka kaikki tapahtui onkin jo sitten eri juttu.

Joku uskovainen saattaa ihmetellä että kuinka Jumala salli tämän vahingon tapahtua, olenkohan tehnyt syntiä? Alkaa ankara itsetutkiskelun paikka sen totuuden löytämiseksi. Kokemuksen puutteessa en pysty sanomaan että auttaako rukous.

Ateisti tai muuten uskonnoista vähät välittävä suomalainen saattaa iskun jälkeen hihkaista perkelettä avuksi ja kertoa illalla sormi turvoksissa vaikka kaljatuopin äärellä oman totuutensa tapahtuneesta. Myötätuntoa tulee sen mukaan kuinka hyvin juttu on kerrottu. Totuus? Mitä väliä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Totuus? Mitä väliä." Tuure Piittinen

Oikeasti totuus kiinnostaa laajemmissa yhteyksissä kuin ns. vasaralla sormeen -tilanteissa.

Laajimmassa merkityksessä totuutta haetaan silloin, kun kysytään kaiken olevaisen syntyä.

Onko maailmankaikkeuden taustalla jokin suvereeni subjekti, jolla on sormensa pelissä elämän synnyn ja tarkoituksen kanssa? Jos tuollainen universaalinen subjekti on olemassa, niin hänellä täytyy olla ratkaisevaa tekemistä absoluuttisen totuuden kanssa.

Tämän blogin suosituimmat