Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Kaikki blogit puheenaiheesta Vapaus

Sattuma, välttämättömyys ja vapaus

Vapaan tahdon "ongelma" herää aina uudelleen, kun joku merkittävä filosofi julkaisee siihen ratkaisun.

Daniel C. Dennett on käsitellyt aihetta monessa kirjassaan. Uusin on From Bacteria to Bach and Back: The Evolution of Minds (Norton, 2017).

Viime kädessä kyse on siitä, että kaikki maailmassa johtuu jostakin, mutta ihminen on vastuussa valinnoistaan. Asiaa voidaan ajatella kolmella tasolla.

Hullun ilo.


Kesäisellä kadulla nuori mies heittänyt kuluneen kitarakotelon maahan. Lauleskelee ja virittelee soitintansa. Ihmiset istuvat terassilla. Jääpalasiideri tuntuu turvalliselta, normaalilta. Kadulla itsekseen ja ilokseen lauleskeleva nuorukainen ei.

Taivaanrantoja maalaileva hupparityttö joen rannalla. On varma, että jonain päivänä unelma saavuttaa hänet. Hän kertoo siitä vieressä olevalle tuntemattomalle pariskunnalle. Kahvimukin lämpö tuntuu heistä mukavalta ja hiljaisuus ja joen virta. Mutta tyttö - joka puhuu avoimesti unelmistaan - ei.

Pjongjang - kahdeksan päivää ilman Coca-Colaa

 

Loma Pohjois-Koreassa: Kahdeksan päivää oman tyttären kanssa maailman kummallisimman diktatuurin rajojen sisäpuolella oli huima sosiaalinen kokeilu ilman puhelinta, internetiä, Facebookia tai normaaleja ihmiskontakteja. Ennen kaikkea se oli keski-ikäisen isän ja 19-vuotiaan tyttären yhteinen matka jossa veri punnittiin.

 

Feronia

Arkikuvahaasteen päätyttyä jatkan luonnosten, visualisoitujen mielenliikkeiden ja muistiinmerkintöjen postaamista. Ehkä jonakin päivänä nakkaan tänne sarjakuviakin. Mutta niitä odotellessa: Feronia.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä