Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Berliininmakkara ei kuollutkaan?

Joskus menneinä vuosikymmeninä berliininmakkara oli leikkeleenä laatutuote, suorastaan herkkua. Ainakin parempaa ja kalliimpaa kuin vaikkapa teemakkara. Jos ei muulloin, niin ainakin tilipäivinä lähti jonkinmoinen pätkä berliinitangosta kaupasta mukaan.

Sitten se yhtäkkiä hävisi kaupoista. Berliinin muurikin kaatui, mutta en  koskaan osannut yhdistää sitä makkaraan. Molemmat kuitenkin katosivat. Muuri saksojen rajalta, ja makkara keupoista. Tai ainakin niistä kaupoista joissa minä olen asioinut. Porissa en tosin ole sen jälkeen käynyt.

Jaa että miksi Pori esille tässä yhteydessä? Tänään kävi niin, että kaupassa käydessäni näin hyllyssä porilaisia, joiden välissä on tuoteselosteen mukaan siivu berliininmakkaraa. En ollut uskoa silmiäni. Eikö tuo laadultaan mainio makkara olekaan kuollut ja kuopattu?

En ole vielä avannut porilaista ja maistellut, että onko entinen maku jäljellä, vai onko annettu vanha arvokas nimi jollekin uudelle halpistuotteelle. Toinen kysymys on, että mistä ihmeestä porilaisen valmistaja on löytänyt berliininmakkaraa, kun sitä ei tällainen tavallinen kuluttaja ole kaupoista aikoihin löytänyt?

Me olemme kaikki berliiniläisiä, on joku minua vaikutusvaltaisempi ja parempaa liksaa nostanut henkilö joskus sanonut. Minua kiinnostaa berliiniläisyyttä enemmän makkara. Sekä sen perinteinen maku. Nyt elän makuhermoineni  jälleenkokemisen toivossa. Tulos vaatii vähintäin fb-päivityksen kun se tapahtuu. Illalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Me olemme kaikki berliiniläisiä, on joku minua vaikutusvaltaisempi ja parempaa liksaa nostanut henkilö joskus sanonut."

En tiedä kuka tuo vaikutusvaltainen henkilö oli, mutta Kennedy kävi ainakin vakuuttamassa kuulijoille olevansa berliininmunkki. ("Ich bin ein Berliner")

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olen lukenut tuosta vain suomennoksen jonka kopioin tekstiini. Berliininmunkki on minulle vieraampi juttu. Olisiko se, johon on valeltu jotakin pinkkiä mössöä päälle?

Kennedy oli niin vähän aikaa Berliinissä, että hän tuskin joutui pahemmin kärsimään vaikka joutui sen aikaa elämään munkkinakin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Markkina-alue on tosi rajattu, koska en minä sitä yli kymmenen vuotta täällä periferioissa asuessani ole nähnyt. En siltikään kyseisen makkaran vuoksi takaisin etelään muuta. Alan suuret yritykset näyttävät vallanneen maanlaajuisesti kauppojen makkaratarjonnan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mutta ei siitä kai enää ruokaa laiteta? Sukujuhlilla joku kertoi makkarasta puheen ollen että siitä tehtiin joskus makkarakuppeja, ts. luonnonsuolessa ollut makkara paistettiin kuorineen paksuina siivuina niin että se meni kupille, täytettiin keitetyillä herneillä ja tarjottiin perunamuusin kanssa.

PS. Ja tässä ohje, en muistanut niitä täytteitä:

http://ruoka.ts.fi/penan-loki/makkarakupit/

- ainakin minä jouduin skrollaan kun kuva ei näkynyt vaan alku oli tyhjää täynnä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Skrollata piti, mutta ei trollata :) Olen kyllä kuullut makkarakupeista, mutta en muista koskaan niitä syöneeni tai edes nähneeni. Missähän ihme porukoissa minä 1970-luvulla liikuin? No, alkuvuodet Ruotsissa tietenkin jolloin ruokavalioon kuuluivat ruotsalaiset lihapullat muusilla, ruskeita papuja läskisuikaleella, ranskanperunoita makkaralla ja muuta yhtä rahvaanomaista.

Herkullisia uuniomenoita skoonelainen naisväki kyllä osasi laittaa. Eevat antoivat ja minä söin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Vissiin joissain Falukorv-porukoissa :) Äiti laittoi rahvaanomaisia ruokia, kuten maailman parhaita kaalikääryleitä, mutta niitä makkarakuppeja minäkään en muista syöneeni.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Berliininmakkara, balkaninmakkara, hampurilainen, ranskanleipä, saksanpähkinä, italiansalaatti, wieninleike, wiener, sveitsinleike, havaijinleike, kreikkalainen salaatti, turkinpippuri (onko se siis Turkki-nimisen maan mukaan?), bulgarianjogurtti, kiinankaali, egyptinparru - oho, jätetääs tuo pois, karjalanpaisti, kiovankana... nyt taisi mennä jo turhan paikalliseksi. Mutta paikallisestahan kaikki alkoikin - berliininmakkarasta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyröläinenkin on makkara, ainakin ennen oli. Taisi olla hevosenlihasta valmistettu. Herkutteluun taipuvaisilla ruotsalaisilla on pieneltä paikkakunnalta tuleva maankuulu Grännas polkagris joita riittää vähän joka lähtöön.

http://polkagris.com/

http://franssonspolkagrisar.se/

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mutta eikös se polkagris ole jonkin sortin karamelli? Olen nääs joskus ostanut länsinaapurista joulukoristeiksi. Sellaisia päästä pyöristetyn sauvan muotoisia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #10

Karamellejahan ne ovat, laitoin ne mukaan vain omaleimaisina tuotteina paikallisuusmielessä. Ostin kerran 30 sentin pätkän ja se kesti pitkään, imeskelin sitä aina kun mieli teki. Niitä on monen kokoisia ja -värisiä, makueroista en tiedä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Polkkagris on punavalkoinen karamelli joiden alkukoti on Grännan pieni kaupunki Vätternin itärannalla. Siellä voi useammassakin kaupassa seurata myös näiden makeisten valmistusta aivan livenä.
Aikanaan Forssan lyseon vieressä oli leipomon kauppa, välitunneilla sieltä ostettiin juuri leivottuja herkullisia berliininmunkkeja. Toki niiden kauppanimi siellä oli omenamunkki, ei ollut 60-luvulla Forsassa vielä tuttu tuo hienompi berliininmunkki nimitys.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Juuri Grännasta minäkin aikoinaan lomareissullani yhden pätkän ostin. Ainakaan 1970-luvulla ei ollut puutetta valikoimista, vaan pikemminkin oli runsauden pula. Polkagris on siellä jopa matkailullinen vetovoimatekijä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nyt se on nautittu. Berliininmakkarasiivu tykötarpeineen. Kyllä siinä on edelleen laatu tallella, sen maistoi lämmitettynäkin. Päihittää tämän päivän jauhoiset lauantaimakkarat mennen tullen.

Munkiksi Berliiniin en varmaan koskaan muuta, mutta jos berliininmakkaraa jostakin kaupasta joskus bongaan, niin tanko lähtee mukaan. Sen voin luvata.