Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Verenkiertosairaudet - tuhansien vuosien vaiva

Sydän- ja verenkiertosairauksista on syytetty nykyistä elämäntapaamme, rasvaista ruokaa ja tupakointia. Muumiontutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että jo satoja vuosia sitten grönlantilaiset sairastivat samoja tauteja kuin tämän päivän ihmiset. He söivät runsaasti kalaa, jonka syömisen sanotaan olevan terveellistä, eivätkä he varmaan tupakoineet.

Grönlantilaisten ruokavaliossa tuskin oli juurikaan kasviksia. Saattaa hyvinkin olla, että vaikka kalanrasva nykytiedon valossa on terveellistä, niin päivittäiseen ruokavalioon kuuluvana ja tasapainottavien ravintotekijöiden puuttuessa siitä tuli saman tapaista myrkkyä kuin lehmänmaidosta tehdystä voista pohjois-Karjalassa. Sama vaikutus sillä oli tietysti muuallakin, mutta Pekka Puska ja 1970-luvulla alkanut projekti tulee tässä yhteydessä mieleen.

Savottaruuat olivat 1960-luvullakin rasvaisia ja kaloreita riitti. Niitä tarvittiin raskaassa työssä, kalorit kuluivat eikä pienestä kävelystä hengästyviä keskivartalolihavia jätkiä ollut. Kuitenkin juuri sen ikäluokan ihmisillä verenkiertosairaudet olivat yleisiä, monet kuolivat sydänkohtaukseen jo ennen viisikymmenvuotispäivää. Jälkeenpäin voi ihmetellä, että olisivatko porkkanat ja lantut ruokavaliossa olleet hyvästä.

Valtimonkovettumatauti on ollut myös Egyptin faaraoiden ja mongolialaisten paimentolaisten sairaus. Ainakin Egyptissä luulisi vihanneksilla olleen jonkinlainen osuus ihmisten - myös faaraoiden - ravinnossa. Mongoliassa elinolosuhteet ovat toisenlaiset, joskin lihalla ja eläinrasvoilla voisin kuvitella siellä olleen merkittävä osuus ruuasta. Joten olisivatko verenkiertosairaudet sittenkin vain yksi ihmisen vanhenemisen ominaisuus, jota lääkitsemällä saadaan ihmisille lisää elinaikaa?

 

 

https://historianet.fi/tiede/gronlantilaisilla-muumioilla-merkkeja-sydansairaudesta?c_rid=63zc0baj019cVqAqaDg827569265%7C73094060&utm_medium=email&utm_campaign=nb_his_fi_tor_uge6_2019-(690327)&utm_content=&utm_source=historianet.fi&email=F43A9062ECBFB5AB416925E4AD1C0D812557BA9678513255E5BAECF9C98FE604&utm_term=tiede

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Luonto ei ole tarkoittanut meitä elämään yli 50-vuotiaiksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kivikaudella keski-iän on arveltu olleen jopa alle kaksikymmentä vuotta. Merkittävä syy tähän olivat varmaan ympäristötekijät, koska ihminen ei ollut silloin vielä samanlainen "luomakunnan herra" kuin nykyään.

Perintötekijöillä lienee ravinnon lisäksi oma osuutensa eliniän pituuteen, koska hyvin vaatimattomissa oloissa kirjaimellisesti korvessa asuneet isäni vanhemmat elivät 81-99 vuotiaiksi. Äidin puolen isovanhemmilla saman tapaisissa oloissa ikää kertyi 66-47 vuotta, miehet ensin mainittuna.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kakkostyypin diabetesta voidaan pitää kurissa myös ravinnolla ja/tai pillerihoidolla. Nyt on isuliinia piikittäville kehitteillä suun kautta nautittava "piikki".

https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-kehittivat-di...