Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Inkiväärijuoma ja aamupahoinvointi

Kun ostin ensimmäisen inkiväärimukulani, en edes tunnistanut sitä ulkonäöltä vaan luin hintalapusta. Kotona sitten leikkasin pienen siivun maistellakseni sitä ja poltin suuni. Pakko se pienikin hitunen oli sylkeä pois.

Seuraavaksi tein mukillisen tavallista pussiteetä ja lisäsin siihen pienen siivun inkivääriä ja vähän rasvatonta maitoa. Hertsikka sentään, siitähän tuli aivan suunmukaista. Hunajaa en silloin vielä älynnyt sekoittaa mukaan.

Seuraavaksi nöyrryin ja etsin internetistä inkiväärin valmistusreseptejä ja terveysominaisuuksia käsittelevät sivut. Sieltähän sitä valaistumista tulikin oikein roppakaupalla. Tietyin varauksin kuitenkin suhtaudun lukemaani.

Terveysominaisuuksista jäi mieleen tulehduksien ehkäisy ja parantaminen, suoliston toiminnan ylläpito, sekä pahoinvoinnin lääkintäominaisuus oli sen aiheuttaja mikä tahansa. Muutakin hyvää luvattiin inkiväärin tekevän.

Vanhoina hyvinä aikoina miesten aamupahoinvointi oli lähtöisin pulloista, naisten pusseista. Nyttemmin tasa-arvo on edennyt niin, että naistenkin aamupahoinvointi on varmaan useammin lähtöisin pulloista kuin pusseista.

Meillä on jo aikaa sitten lopetettu mainitunlaiset aamupahoinvoinnit, jos jotain joskus on, niin se johtuu kumppanin Menierin taudista. Inkiväärijuoma on vielä sen verran tuore juttu meillä, ettei ole tullut tilaisuutta testata tuossa yhteydessä.

Seuraavaksi netistä kopsattu ohje inkiväärijuoman tekoon.

 

-Laita kattilaan 1,5 litraa vettä.

-Leikkaa yksi inkiväärimukula siivuiksi.

-Keitä hiljalleen noin 45 minuuttia.

-Anna keitoksen maustua vielä toiset 45 minuuttia.

-Siivilöi neste.

-Lisää mielesi mukaan hunajaa ja anna jäähtyä.

 

Pullotin juoman ja laitoin jääkaappiin kylmenemään. Sieltä olen sitten muutaman ryypyn päivässä sitä napostellut, eikä ole tullut minkäänlaista aamupahoinvointia. Eikä iltaisinkaan. Väkevää mutta hyvää ainetta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Hyvin tuttu asia tuo inkivääritee on minulle ollut yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Minä teen sen pitkään hauduttaen (meillä kun ruoka laitetaan puuhellalla), parisen tuntia ja sitten hunaja makeuttajaksi. Juon sekä kylmänä, että lämpimänä.
Kyllä tulehdusperäiset ongelmat ovat kurissa pysyneet.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tuo kylmä tee täytyy vielä kokeilla, ilman maitoa tietenkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Äreäähän inkivääri on raakana, pureskelen ohutta siivua kurkkukipuun ja sylkäisen pois. Kuumaksi flunssajuomaksi voi keitellä/haudutella vartista puoleen tuntiin ohuita inkiväärinsiivuja, siivilöidä ja lisätä hunajaa ynnä sitruunasta puristettua mehua.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pienten annosten keittäminen on varmaan järkevää jos tuntee tarvetta. Itse en ole tällä vuosituhannella flunssaa sairastanut, mutta jospa se nyt tulee, kun on lääkitys tiedossa ;)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Inkivääriteen makeuttamiseen olen käyttänyt myöskin kuusenkerkkäsiirappia, jota keväisin meillä tehdään vuoden varasto.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lapsudessani luin Enid Blytonin Viisikko -kirjoja ja niissä juotiin aina "inkivääriolutta". Ihmettelin kuinka lapset kirjan päähenkilöinä pystyivät ostamaan olutta ja kuinka kirjan kirjoittaja muutoin niin puhdoista nuorukaisista kertoessaan tavan takaa palasi tuohon inkiväärioluen nautiskeluun.

Vasta myöhemmin Suomeen lanseerattiin Ginger Ale -juoma ja sitten jossain vaiheessa tuli ahaaelämys, että sitähän se olikin. Kukaan Suomessa ei gingeralea ostaessaan kuitenkaan pyydä "inkivääriolutta".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Et ole ollut ainoa, minäkin ihmettelin sitä inkivääriolutta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tiedä vaikka Blyton olisi kirjoitellut kirjojaan tuoppi inkivääriolutta pöydällä. Mitä sitä suotta inspiraatiota turhan kaukaa hakemaan.

Minäkin muistelen lukeneeni joskus jotain Blytonilta, olivatkohan Jack, Filip, Anne ja Dinah näitä kirjojen sankareita? Siitä on aikaa ainakin kuusikymmentä vuotta, joten saatan muistaa väärin tai sekoittaa nimiä eri kirjoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viisikossa oli Leo, Dick, Pauli ja Anne sekä Tim-koira. Paulin sukupuolisesta suuntautuneisuudesta ei siihen aikaan hienovaraisuussyistä mainittu, mutta hänet kuvattiin poikamaiseksi tytöksi, joka halusi pitää lyhyttä tukkaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #8

Käytin Wikipediaa ja sieltä löytyi etsimäni nimet jotka muistin oikein. Kuuluvat 1950-luvulla kirjoitettuun Seikkailu-sarjaan. Paljon on Blyton tekstiä tuottanut, kun kaikki sarjat kerää yhteen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Seikkailu-sarja

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Eihän sitä inkivääriolutta kukaan raakana kärsi juoda; pieni liraus Viru Valge ja a`vot.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sekoitusohjeet sen kun paranee :) Minulta nuo valget saavat olla rauhassa, mutta joku voi saada tuosta idean. Sitruuna inkiväärijuoman mausteena on mainittu, tiedä sitten sopisiko se oluen jatkeeksi jos ei väkevillä tykkää maustaa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Inkivääriä käytän kakkuihin tai viilin päälle sokerin kera. Jauhetun mausteinkiväärin väkevyys vaihtelee pusseittain. Kiva tietää, että inkiväärillä on terveysvaikutuksia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

En edes tiennyt, että inkivääriä saa pusseissa. Tiedä sitten kuinka hyvin luonnon aromit ja terveyteen vaikuttavat aineet säilyvät teollisessa prosessissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki inkivääriä on sirotemausteenakin. Etkö sitä todellakaan tiennyt?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #15

Kävin kaupasta etsimässä mutta en löytänyt. Ei taida olla periferiassa menekkiä niillä tuotteilla. Inkivääriteetä löysin, niin ettei tarvitse mukuloista keitellä ja liptoneiden kanssa sekoitella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Tässä todiste:
https://meira.fi/sites/default/files/product/field...

Luulin, että löytyy jokaiselta maustehyllyltä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #17

Niinpä näkyy. Pitää muistaa kun tulee käyntiä tuossa rajan takana, jos sieltä vaikka löytyisi jauhettua ingefäriä.