Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Hajut, tuoksut ja lemut

Muistan hyvin, kuinka Suomen tai Ruotsin rannikkoteitä ajellessani joskus 1970-luvun alkupuolella autoon tunki massa- ja paperitehtaiden haju. Joskus matalapaineella se saattoi olla todella pistävää ja sopivalla tuulella hajun saattoi aistia kymmenien kilometrien matkalla. Tehtailla työskennelleet ihmiset sanoivat että leipä haisee, eivätkä olleet moksiskaan.

Muuta kansaa lemuaminen haittasi, koskapa saatiin aikaan lainsäädäntö jolla tehtaat pakotettiin puhdistamaan savupiippujensa tuotoksia. Yritykset tietysti vastustivat, mutta kun valtion kukkaro avautui kustantamaan merkittävän osan menoista olivat firmatkin kohta täysillä mukana mainostamassa ympäristöystävällisyyttään. Raha oli puhunut taas kerran.

Aivan tuoksuvapaita eivät tehtaat tunnu vieläkään olevan. Korkeapaineen alla höyryt leviävät laajalle eikä hajua tunnu, mutta kova matalapaine tuntuu painavan hajun tehtaan lähiseudulle ja silloin sen vieläkin aistii. Ei kuitenkaan läheskään yhtä voimakkaana kuin silloin vuosikymmeniä sitten. Kehitys on kehittynyt, enkä siitä asiasta tässä yhteydessä ota nokkaani.

Kuusamossa ei suuria hajumääriä tuottavia massa- tai paperitehtaita ole. Kuitenkin joku siellä taitaa lemahtaa, koskapa kaupunki on aikeissa toimittaa kolme biokäymälää ystävyyskaupunkinsa Louhen Sohjanankosken koululle Venäjällä. Itätuulet eivät ole kovin vallitsevia, mutta ehkä sekin asia on mukavampi todeta muuten kuin nenän kautta. Kuusamolaisten hajuaistia voinee luonnehtia herkäksi.

http://yle.fi/uutiset/kuusamo_haluaa_vieda_kolme_vessaa_venajalle/8003873

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

70-luvulta muistan Kotkan ja Valkeakosken hajut. Kun istui auton kyydissä torkahdellen, ei tarvinnut kysyä missä vaiheessa oli saavuttu määränpäähän, jos oli jompaankumpaan kaupunkiin menossa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Oulu ja Kemi tuoksahtivat täällä pohjoisessa, Ruotsin rannikkoreitillä oli myös useampia tuoksua levittäviä tehtaita. Raahen terästehtaan tuoksuista ei ole mielikuvaa koska kävin seudulla vasta 1980-luvulla, mutta puut näyttivät kovin riutuneilta aivan lähiympäristössä joten jotain niiden päälle oli satanut.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Jos oikein muistan, niin vuoden 1990 tienoilla sulfiittisellun keitto Suomessa loppui (ja niin loppui myös kotimaisuus eräästä ruudin perusraaka-aineesta). Samalla väheni tehtaan piipuista tupruttava metyylimerkaptaani, joka nenästä riippuen haisee ulosteelle, mädälle kaalille, valkosipulille ja sipulille ja palaneelle kumille. Mutta kyllä sulfaattisellun valmistusprosessistakin lähtee myös muita haisevia rikkiyhdisteitä (rikkidioksidi, rikkivety, dimetyylisulfidi, ..).

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Liukosellu on tuote jonka sisällöstä ja tuoksuista en tiedä. Slipmassa (olisiko hioke suomeksi?) on ainakin tuotannon alkupäässä hyvin hajuton tuote, mutta en tiedä miten on siinä vaiheessa kun paperi kiertyy rullalle.

Kartonkituotetehdas oli työtiloissakin varsin väkeväntuoksuinen paikka joskus vuosina 1969-1970 jolloin siellä vähän aikaa olin töissä. Voimakas tuoksu johtui varmaan osin käytetyistä liimoista.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Kaikken eniten haisee kuitenkin paskapuhe
Sitä ei mikään suodatin poista

Pjärkkeles (tämä on traaginen tarina)
Joku valehteli minulle pienenä että niissä tehdään perspappers
Että siksi haisevat
Hieman ihmettelin että miksi pitää pyppypaperi jo valmiiksi hajustaa
Mutta kun olin niin pienoinen aivan niin uskoin
Viatonta kusetettiin siinä pahemman kerran

Sittenhän mä hokasin että haisee se
Koko prosessi
Valheen seurauksena ymmärsin myös elämän
Aina sahataan silmään jos on hyväuskoinen ja pieni

Oikein elämätä jummalaade

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Asiaa kirjoitat, katalasti on sinua huiputettu. Minä taas en ymmärrä vielä tänäkään päivänä sitä että miksi kahvin suodatinpaperia saa sekä ruskeana että valkoisena mutta vessapaperia ei. Monenlaista kukkaispaperia ja jopa runoilla varustettuja rullia kyllä löytyy. Lapsen p*skan väriseen keltaiseen asti löytyy valikoimaa mutta tummempia ei. Tässä on ilmiselvä markkinarako.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Juu värivaihtoehtoja lisää vaan palettiin

Kun paperia kuitenkin saa kovana koville kuin Mustanaamio
Sekä pehmeänä kuin ilmalla pyyhkisi

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

En tiedä onko asia näin mutta minulle on kerrottu että nykyään suodatinpaperin valmistuksessa saadaan suoraan valkeaa paperia ja nyt siihen lisätään ruskeaa väriä jotta näyttäisi luononmukaisemmalta.
Joku alan ihminen saattaa tietää,mutta jos näin on niin asia on tavallaan muuttunut ylös-alaisin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #9

Onhan se omituista jos ensin valkaistaan kovilla kemikaaleilla ja sitten värjätään. Asiakas senkin tietysti loppupeleissä maksaa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#5/JU:"Joku valehteli minulle pienenä että .."

ei oma paska pahalle haise,
mutta haisee sekin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eilen kylällä käydessäni kulki edessäni Mazda 323 ehkä 1980-luvun alkupuolelta ja ilmanotto piti omasta autostani sulkea sillä niin väkevät tuoksut se jälkeensä jätti. Kovin paljon ei noin pahasti käryäviä bensa-autoja enää eteen satu, vanhoja dieseleitä on enemmän.

Tämän blogin suosituimmat