Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Jaakon kylmä kivi

Eilen oli päivä, jolloin vanhan uskomuksen mukaan Jaakko heittää kylmän kiven järveen ja vedet alkavat viilentyä. Eräs tätä maailmaa minua vielä pidempään katsellut kylänmies oli sitä mieltä, että tämä vuosi on niitä, jolloin Jaakko ei muistanut nostaa kylmää kiveä ylös ollenkaan. On niitä kuulemma ollut aikaisemminkin.

Järvivesien lämpötila on etenkin kesäisin uintia harrastaville tärkeä juttu. Joskus se on kylmää, joskus sopivaa ja toisinaan jopa lämmintä. Jokaisen henkilökohtainen keho toimii tietysti mittarina vähän eri tavoin. Jotkut uivat talvella avannossakin, eivätkä ole moksiskaan. Tosin avantouimarit eivät jää laiturille uinnin jälkeen rupattelemaan.

Joinakin vuosina Jaakko on tainnut nukkua ohi jopa unikeonpäivästäkin, sillä joskus vedet ovat lämmenneet elokuun puolelle asti. Siitä ei kesän uintikansa tietenkään ole käynyt valittamaan, koska koululaisillakin on vielä silloin lomaa ja hyvää aikaa räpiä rannoilla. Räpimiseksi sitä minun lapsuudessani sanottiin.

Mitään kunnon uimataitoa emme omin päin oppineet, kunhan nyt pikkuisen matkaa pystyi menemään ilman että jalat olivat pohjassa. Totuuden nimessä on sanottava, että ei se uimaan oppiminen ollut mikään erityinen tavoitekaan. Sen verran jäi kuitenkin muistiin, että varusmiesaikana pienen opastuksen jälkeen pystyin uimaan vaaditut viisikymmentä metriä.

Nykyään uimahalliverkosto mahdollistaa uimataidon hankkimisen kaikille, jotka sitä tosissaan haluaa. Kesävesissäkin sen ehtii oppia, mutta ilmoituksia uimakouluista näkee nykyään varsin vähän. Ilmastonmuutoksen tässä vaiheessa ei vielä Suomen järvissä ole pelkoa joutua edes petokalojen hampaisiin. Edellytykset hyvän kansalaistaidon hankkimiseen ovat  periaatteessa olemassa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Minulla tuo kalenteri on alkanut vippasemaan. Kun olin töissä tuntui kuin kalenterissa olisi vain maanantai ja perjantai, nyt eläkeläisvaarina näyttää vahvasti siltä, ettei kalenterissa ole kuin joulu ja juhannus. Yrittää siinä sitten vielä jotain Jaakon päivää vahtia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eihän eläkeläisen tarvitse enää kivenheittotalkoisiin osallistua vaikka olisi kuinka Jaakko :) Juhannustansseissa ja joulupuurossa on kyllä tekemistä, jos kalenteri niiden kohdalla sattuu toimimaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lämpisihän järvivesi vielä heinäkuun ensimmäisinä päivinä, mutta Jaakolla ei tainnut olla allakkaa kun alkoi heti kylmetä.

Kaikilla paikkakunnilla ei ole tainnut olla kesäisin uimakouluja vesistöjen rannoilla, vilkaisin netistä että meillä päin järjestetään uimahallien lisäksi vieläkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minä kuljen vielä talviturkissa ja taidan jättääkin sen päälle odottamaan seuraavaa suvea. Lähin uimahalli olisi 60 kilometrin päässä, mutta ei ole tullut sielläkään käytyä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Parasta onkin jättää talviturkki päälle kun on näin kylmää, ja jokivesi onkin varmaan kylmempää, vai onko siellä pikkujärviä?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Pellojärvi on tuossa melko lähellä, mutta en ole törmännyt siellä varsinaiseen uimapaikkaan. Lintutorni kyllä olisi ;)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #6

onkosse Vietonen lähelä, sielähän oli ihanat hiekkarannat?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #8

Jotakin 30-40 kilometriä sinne taitaa olla. Eipä ole tullut vielä isommin tutustuttua lähiseudun järviin joita kyllä on aika monta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Täällä kehäkolmosen kieppeillä oli taannoin muutama kesäinen päivä. Teimme ystävieni kanssa patikkaretken Nuuksion kansallispuiston pikku järvelle nimeltä Karjakaivo. Jalan sinne oli muutama kilometri kinttupolkua vaellettava. Pari kertaa tuli huti, kun risteileviä merkitsemättömiä polkuja on useita. Mutta perillä olikin ruhtinaallista riisua talviturkki uimahallilämpöisessä luonnonvedessä. Upea kokemus, upeassa ympäristössä. Toivottavasti tämä kesäkään ei jää noihin muutamaan hellepäivään.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo se Nuuksio on varmaan hieno muutenki!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nuuksion siirtosusihankekin taitaa olla vielä vaiheessa. Siinäpä olisi pätevät uimareiden vaatevahdit rannalle, kunhan vain ymmärtäisivät poistua silloin kun vedestä alkaa nousta ukkoa/akkaa maihin.

Tämän blogin suosituimmat