*

Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Napittajat ja napitettavat

  • Ylin nappi auki, muuten ei tule mitään.
    Ylin nappi auki, muuten ei tule mitään.

Jo vain ne ossaa kattua napittaa suohraan kamehran! Kuulin edelläolevan kommentin kylällä käydessäni erään naisihmisen suusta. Jokainen aikaansa seuraava voi arvata keitä hän sanoillaan tarkoitti. Se ei ole kuitenkaan tämän kirjoituksen pointti. Tarkoitus on kirjoittaa äärettömän turhanpäiväistä ja mitään sanomatonta tekstiä napittamisesta mutta ei tapittamisesta, jota sitäkin sanaa samassa yhteydessä olen kuullut käytettävän.

Napittamiseen siis tarvitaan nappeja, jos kohta esimerkin mukaan silmäparikin käy. Vaatteiden napittaminen on kuitenkin aivan toinen asia. Ompelija napittaa tehdessään napitettavaa vaatetta, samoin päälle pukiessa sanotaan käyttäjän napittavan asusteensa. Aina ei napitus osu aivan kohdilleen, silloin vahingoniloisia huomauttajia riittää. On asialle joku erityinen pilkallinen ilmaisukin, mutta eipä vain nyt päsähdä päähän.

Napitus voi juoruta myös käyttäjästään. Kerran eräs nuorimies meni yökylään talon tytön luo ja kaiken piti sujua hissukseen, valojakaan ei sytytetty. Yö meni pariskunnan kannalta ilmeisen mukavasti, koska aamulla kotiin palattua pojan äiti huomautti häntä veritahraisestä sepaluksesta. Napitus oli kyllä onnistunut, mutta sitä edeltävien toimien hygieniassa oli puutteensa. Hameeseen pukeutuneelle tytölle ei tietämän mukaan ollut kenelläkään huomautettavaa.

Napitus ei ole suinkaan aina kätevä ratkaisu vaatetuksessa. Esimerkiksi voi ottaa kureliivit. Ne ovat käytännössä yhden koon asusteita, ja käyttäjän muodon muuttuessa nauhoja voi käyttää tarpeen mukaan. Jos ne olisivat napitettuja, niin käyttäjän lihoessa siitä sauraisi valtava stressitila, kun napit eivät enää ylettäisikään kiinni edes ilmat uloshengitettynä. Ennen suunniteltiin vaatteet, tai ainakin kureliivit, huolella.

Napit olivat menneinä aikoina arvotavaraa. Jokaisessa kylässä oli ainakin joku käsityöihminen, jolla kyläläiset teettivät vaatteensa. Kangas ja tarvikkeet vietiin kraatarille ja homma hoitui ilman alvia ja sosiaaliturvamaksuja. Jollakin kylällä saattoivat melkein kaikkien kakaroiden vaatteet olla saman ompelijan tekemiä. Tyypillisesti jätettiin jonkin verran kasvun varaa ja vaatteita pidettiin kunnes ne hajosivat, tai jäivät niin pieniksi että eivät kerta kaikkiaan mahtuneet päälle.

Nappien käyttö vaatteissa on hiljalleen vähentynyt, kaiken maailman kameroihin napitetaan sitäkin enemmän. On selfietä, photoshoppausta sun muuta. Ennen sanottiin että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Nyt yksi kuva saattaa valehdella enemmän kuin tuhat sanaa.  Kuitenkin, kauluspaidan ylin nappi pitää olla auki aina jos ei ole kravatillakuristus menot. Niitä on meikäläisellä tosi harvoin, onneksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Meilläpäin sanotaan, että meni juoponnappiin, jos napittaa väärin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kuvaava ilmaisu, jolle varmaan löytyy esimerkkejä elävästä elämästä. Muistan isoäitini joskus sanoneen, attä napitus meni "kohtauksiin" mutta varmuutta merkityksestä ei ole. Saattoi hyvinkin olla, että nuori mies treffeille lähtiessään oli hermostuksissaan joskus napittanut väärin josta sanonta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olen kuullut myös, että voi mennä leskennappiin. Mitä siitä päättelemme?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #3

Olisiko se yksinkertaisesti pariton?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #4

Sinullapa on siivo mielikuvitus. Minulle kyllä tuli mieleen kiireessä napitettu.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Naireessa kipitetty? Jos tuo sananmuunnokseksi oli tarkoitettu, niin olipa mainio ;)
Sillä ei ole tietenkään mitään tekemistä sen kanssa että tänään on Mainion nimipäivä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset