Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Ukkosenjohdattimesta mokkuloihin

Ukkosenjohdatin on sana jota on käytetty sekä symbolisessa että käytännön merkityksessä. Itse muistan lapsuus- ja nuoruusvuosiltani kun mummolan pihassa oli pitkän kuivan kuusirungon päähän laitettu ilmeisesti kuparinen puikko ukkosenjohdattimeksi. Puikosta tuli alas kuparilanka, jota oli kaivettu maahan ties kuinka pitkälle mastorungosta.

Jossain vaiheessa masto sitten oli kaadettu, luultavasti lahoamisen vuoksi tai mahdollisesti usko johdattimeen oli muuten lopahtanut. Johdatin lienee hankittu joskus sotien jälkeen, koska jos se olisi ollut sota-aikana paikallaan, niin kyllä saksalaiset olisivat varmaan sen tuhonneet kun kerran polttivat rakennuksetkin. On siinäkin myyntiedustajalla ollut urakkaa kun on kävellyt tiettömien taipaleiden takana tilauksia hankkimassa.

Koskaan ei ukkonen tuohon mastoon iskenyt. Muutenkin se on semmoinen hankinta jonka hyödyllisyyttä on vaikea todistaa. Joku pieni ukkosen aiheuttama sivupiikki voi mennä maihin johdattimen kautta jälkiä jättämättä, kun taas esimerkiksi radioantenniin kohdistuessaan se voisi rikkoa radion. Antenneina toimineet kuparilangatkin kun olivat tuohon aikaan ulkona, usein talon pituussuunnassa päätyihin sijoitettujen tukikeppien välissä.

Sähköjä ei tuohon aikaan kylällä ollut, joten radioantenni oli käytännössä lähes ainoa salamoita houkutteleva tekijä ympäristössä. Ukkosenjohdattimen lisäksi, jos sellainen oli. Salama saattoi kyllä iskeä sähköttömiinkin taloihin. Erääseen korkealla törmällä sijaitsevaan järvenrantataloon salama iski kerran niin, että lastaan imettämässä ollut äiti kuoli, mutta lapsi säilyi hengissä. Toisesta silmästä meni kyllä näkö.

Nyt ollaan siirtämässä sähkölinjoja maahan osin ukkosen aiheuttamien vahinkojen välttämiseksi, osin huoltosyistä. Tämä aiheuttaa muutoksia arjen elämään, esimerkiksi meiltä katkeaa nettiyhteys elokuun lopussa kun sähköverkkoa hallinnoiva yhtiö alkaa purkamaan avolinjaa ja samoihin tolppiin sijoitetut puhelinlangat kerätään rullalle. Se tarkoittaa luotettavan nettiyhteyden katoamista ja sopimuksen irtisanomista.

Ukkonen voi siis olla osatekijänä monella tapaa, vaikka varsinaisen vahingon tässä tapauksessa aiheuttaa sähkönjakeluyhtiö. Mielestäni 19,90 euron kuukausihintainen vakaa nettiyhteys 6-7,5 mbps nopeudella on ollut hyvä, eikä ole  häiritsevästi katkeillut. Nyt on edessä jokin langaton mokkulatyyppinen ratkaisu, ensimmäinen kokeilussa ollut wifilaite oli ainakin susi.

Toisaalta, ukkonen löytää kyllä mokkulankin koneen kyljestä jos on löytääkseen. Kuuluu nykyajan elämän riskeihin riippumatta siitä millaisia ukkosenjohdattimia pihalla seisoo. Minulla sitä tehtävää taitaa hoitaa pari amatööritaajuuksille viritettyä lanka-antennia putkimastoineen. Maadotettuja, tietysti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Meilläpäin on silleensä käynyt hyvä tuuri kun sekä sähkö että puhelinlangat on kaivettu maan poveen joka aikaa sitten
Sitä myöten on noita katkoja harvakseltaan
Oikeastaan vain silloin kun joku Einari kaivinkoneellaan vetäisee piuhat poikki
Kun perämiehet ovat kadonneet näköjään kaivinkonekuskia avustamasta
Ei sillä että siinäkään hommassa aina ehtisi ajoissa huomata ja varoittaa
Kokemusta on kun menee vesiputki tai sähköpiuhat kun ei mudan seasta huomaa

Tuo mokkuloihin pakottaminen on kyllä varsin syvältä "sieltä"

Itsellä on ikivanha yhteys joka toimii vielä piuhoja pitkin
Taisi olla nopeus jotain 256kbs kun ostin
Siitä ovat sitten nostelleet nopeutta yhteen megaan joka on nopein mitä tähän taloon on saatavilla

Yllättävän hyvin riittää sillä minä pystyn katsomaan netistä leffoja ja kuuntelemaan musiikkia (striimattuna) kohtuu hyvällä laadulla
Vaikkei uskoisi

Huonommin tuo tyttären älyttömän puhelimen netti toimii
Vaikka pitäisi olla niin 3G, niin 3G ;)

Aika ajoin soittelevat ja koettavat saada vaihtamaan langattomaan
Minulla on siihen vallan villi kortti millä selviän ain
Sanon vain taikasanan -> Minulla ei ole luottotietoja
Jos suostuvat vaihtamaan nopeaan langattomaan ilman että joudun maksamaan siitä aikamoista rahasummaa (300€) niin heti vaihdan

Kaikille on varmasti selvää että se taas ei heille sovi

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/JU: "Aika ajoin soittelevat ja koettavat saada vaihtamaan langattomaan.."

Meillä oli lankayhteys, siirryimme lagattomaan. Toimivat kohtalaisen hyvin, kun antennit on lähellä. Sitten alkoi soitto: olemmeko tyytyväisiä netin nopeuteen ja varmuuteen, haluatteko lisää nopeutta ja sillei. Olisi kuulemma tarjolla, kun meillä on vielä vanha lankalinja olemassa, niin sen voisi ottaa napin painalluksella uudelleen käyttöön. Ei tullut kauppoja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jaakko, ensimmäinen kokeilussa ollut langaton ns. wifilaite suostui toimimaan vain yhdyskaapelilla ja sittenkin hitaasti. Meni asiakaspalautukseen. Nyt on vielä kuukausi aikaa miettiä, saatan päätyä 4G-mokkulaan koska parilla naapurilla on niistä hyvät kokemukset. Nopeusvaihteluita tulee, mutta ei mene edullisellakaan liittymällä kuulemma alle kolmen megan, huiput jossain 15 tienoilla.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #4

→ 4/TP: "..saatan päätyä 4G-mokkulaan .."
Muistelen ostaessani puhutun 30 Mbps (download). Äsken (klo 21:08) ajoin speedtest -ohjelman download = 9,48 Mbps ja upload = 2,69 Mbps. Tämä minulle riittää, mutta jotakuinkin tällaisiin eroihin kannattaa varautua.

Lisäys. Jos mokkulan työntää suoraan tietokoneen usb-porttiin, niin vain kyseinen kone on internetissä. Jos sattuu olemaan nurkissa sellainen modeemi, jonka on kyljessä usb-portti, niin kannattaa kokeilla mokkulalla, antaako modeemi taloon wi-fi kentän, niin kaikki internetiä tarvitsevat pääsevät jaolle. Asiaa voi kokeilla myyjän toimistossa. Itselleni peijakaat myivät toisen modeemin, jossa on sim-korttipaikka.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #13

Tosiaan, meilläkin jää joutilaaksi kodin wifi. Jos löytyy adapteri jonka toisessa päässä on USB naaras ja toisessa verkkoliitin, niin voisi kokeilla saisiko sen avulla mokkulan signaalin jakoon.

Meillä on kyllä myös pieni kakkostelevisio jossa on nettiyhteys omalla antennilla, mutta en ole yrittänyt asentaa sitä käyttöön enkä tiedä miten se toimisi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #13

4G on käytännössä jaettu kaista eli kaikkien käyttö laskee yksittäisen käyttäjän saamaa nopeutta. Minulla oli aikoinaan Turku Energian Datasähkö. Alussa se toimi ihan hyvin, mutta käyttäjämäärän lisääntyessä se meni iltapäivästä lähtien täysin tukkoon vähintään kuudeksi tunniksi. Väylämuotoisessa verkossa paketit eivät tehneet muuta kuin törmäilivät toisiinsa eikä kenenkään data liikkunut. Mobiilidata ei sentään niin tyhmä ole, koska siinä on kaistat molempiin suuntiin, mutta kyllä mobiiliverkkokin voi luhistua liian kovalla kuormalla.

Täällä Kemiönsaarella kun väliluku noin kolminkertaistuu kesäisin, on aika helppo väittää, että mobiilidatan nopeus tippuu alle kolmannekseen. Toinen ongelma täällä on se, että kupariverkon puolella monopolina oleva paikallinen yhtiö on tainnut saada myytyä liikaa valokaapeliyhteyksiä verrattuna saarelle heille tulevaan kaistaan. Alkuaan tasaisesti noin 18/1 ja nimellisesti 24/1 ADSL olikin sitten keväällä luokkaa 1-3/0,5-1 ja samoihin aikoihin soitti 4G-myyjä luvaten rajatonta ilmaisella kahden kuukauden kokeiluajalla.

Aika harvan muuten kannattaa hommata mokkulaa, jos ei pidä palvelinta. Jolla ainakin on aika tarkkaan yhtä nopea kuin mokkula ja se toimii 4G:n jakavana Wi-Fi-tukiasemana tietokoneille. Riittävän uusi älypuhelin siis riittää, jos ei tarvitse yhteyttä kotona samaan aikaan kuin itse on reissussa.

Niin ja kyllä tietokoneen saa jakamaan nettiyhteyden muille, jos osaa konfiguroida sen reitittimeksi ja mielellään palomuuriksi tai osaa ainakin ottaa NAT:n käyttöön. Paljon helpompaa tosin tehdä sama älypuhelimella.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #15

Tiedän kyllä suurin piirtein mitä mahdollisuuksia tekniikka suo näissä asioissa, mutta itselläni ei ole riittävää tietotaitoa toteuttaa niitä. Juuri ihmisten tietämättömyys antaa operaattoreille mahdollisuuden rahastaa enemmän kuin olisi välttämätöntä.

Itselläni ei edes ole älypuhelinta siitä yksinkertaisesta syystä että puhelimen käyttöni on aivan minimaalista. Siksi pyrin vain saamaan samantasoisen palvelun kuin kuparilankayhteys vielä tämän kuukauden ajan suo. Minulle 6-7,5 mbps latausnopeus on täysin riittävä ja uloslähtevä yksi megakin on riittänyt hyvin minun pienikuormaiseen nettiliikenteeseeni.

Aika näyttää millaiseen viritelmään tässä päätyy. Yksi naapureista oli löytänyt markkinoilta toimivan wifin joten toivoa on.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Juha, uutisista päätellen kaivinkoneet tekevät vahinkoja maakaapeleille yhtä paljon kuin ukkonen avolinjoille. Ja maahan kaivettuja kaapeleita taitaa olla vielä kilometreissä huomattavasti vähemmän kuin tolppien varassa roikkuvia. Merkinnässä ja kartoissa ehkä puutteita, olen myös kuullut että kaapelitutkat eivät toimi luotettavasti siellä missä maan alle on tavaraa paljon kätkettynä.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Täälläpäin on ollut niin paljon tietöitä ja uusien talojen piuhojen sekä putkien vetämistä että on mennyt piru sekä vie monta kertaa parin vuoden sisällä
Rauhoittuu varmaan hetkeksi katkeilut kun valmistuvat

Niin ja tuosta vierestä paloi päivänä eräänä sähkökeskus jonka vierestä kiertävät maan alla myös puhelingat niin eihän ne sitten laulaneet
Tottakait pistivät nekin poikki kun kiireessä laittoivat väliaikaista keskusta

Minä olen häärinyt sekä kaivinkoneenkuljettajana sekä perämiehenä niin voin sanoa että merkinnöissä todellakin on puutteita ja paljon

Joitain vanhoja ei ole merkattu mihinkään
Syvyydet ovat pielessä jne jne

Tosin ei ole koskaan sähkö/puhelinpiuhojen kanssa käynyt yhtä huvittavasti kuin kerran erään vesiputken kanssa kävi
Siitä eivät tienneet edes kaupungin miehet
Ilmeisesti vuosikausia oli sivuputki vienyt vettä läheiselle siirtolapuutarhalle ilman että kukaan oli moista muistanut

Juuri ja juuri huomasin ennenkuin osui ja ehdin heilauttaa kättä konekuskille
Sitten ihmeteltiin ja soiteltiin että kuulkaas kun täällä on vesijohto
Ei kuitenkaan sitten poikki saatu

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Heh, tuommoisen unohdetun putken se taisi Mooseskin erämaasta löytää kun sauvalla kopautti ja vesi alkoi virrata :)

Unohdin tuon syvyysjutun, saattaa olla että johtotutkat eivät pysty ilmaisemaan kovin syvälle asennettuja piuhoja tai putkia. Joskus saattaa olla lisäksi tilanne, että kartta on jäänyt alun perinkin tekemättä.

Täällä näkyy olevan merkitty kaapelien kaivulinja ja maassa olevat rajamerkit ja muut sellaiset, sitten syksymmällä näkee loppuuko jossain vaiheessa vedentulo.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ei auta kuin Tuuren ottaa kiikarit silmilleen ja ryhtyä tähyilemään lähistöään, että milloinka nettimastoa ryhdytään läheisyyteenne pystyttämään. Niin kyllähän "mokkula"-tekniikka" toimii varsin hyvin, josko sen läheisyydessa vaan asuu. Että kyllä suunta-antennillakin paljon kuuluvutta voi parantaa, ja tietenkin nuoremmat nettimiehet kiipeävät puuhun suunnaten antenninsa kohti parempaa signaalin tasoa kohden.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä tuolla kylällä on jonnekin jo valokaapeliakin kaivettu, mutta tällä nurkalla ei ole vielä näkynyt. Saattaa se kyllä olla meikäläisen eläkeläisen käytölle ja kukkarolle turhan kalliskin ratkaisu. Yrittäjien ja vauraampien ihmisten palvelu valokaapeli on.

Mokkulan etu on siinä, että se ei ole suoraan riippuvainen sähköverkosta vaan se toimii läppärissä myös reissussa ja sähkökatkojen aikana toisin kuin verkkovirtaa tarvitsevat wifit. Salama voi tietenkin hiljentää tolpan ja mokkulan, mutta jos niin käy niin käsittääkseni silloin katkeavat myös muut saman tolpan kautta kulkevat yhteydet.

Saunalahden puhelin- ja nettiasiakkaat olivat muutama vuosi sitten täällä tuohtuneita kun salama rikkoi tolpan laitteiston oikein kunnolla ja varaosien odottelu ja korjaus kesti kaksi viikkoa. Sitäpaitsi nuo wifilaitteet näyttävät olevan vain langattomalla 4G-jakosignaalilla varustettuja mokkuloita ;)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Isoisäni aikanaan joutui turvautumaan maakaapeliin korkeajännitelinjan alituksessa jotta puhelimen sai taloon.
Ei mennyt pitkää aikaa kun salama rikkoi kaapelin eikä uutta kaapelia 40-luvulla noin vain kaupasta ostettu.
On vaikea arvioida mihin puhelintolppaan se ukkosenjohdatin olisi pitänyt asentaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos salama lyö suoraan kohdalle, niin ei siinä mikään maadoitus silloin riitä. Hyvällä säännöllisin välimatkoin toteutetulla maadoituksella voidaan kyllä ehkäistä ja vähentää linjan varrella olevien kohteiden ukkosvahinkoja.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Muistan että maalla, Punkalaitumella oli ukkosenjohdatin lipputangon nokassa 40- 50 - luvulla.
Kiertävä kauppias sen myi.
Se oli paikallaan vuosikymmeniä.
Kun se laitettiin paikoilleen, niin johdon päässä oli kuparilevy. Levy kaivettiin maahan ja sen ala- ja yläpuolelle piti laittaa suolaa, jotta se pysyi kosteana.
Jostakin olen lukenut että ei tällainen ainakaan ihan huuhaata ole.

En ole kuullut iskikö salama siihen koskaan. Aikaisemmin oli navettaan iskenyt salama ja tappanut sian.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Saattaa hyvinkin olla, että mummolani tapauksessa oli myös laitettu kuparilevy. Siitä ei vain ollut koskaan puhetta. Nyt ei ole enää ketään jäljellä jolta kysyä.

Kosteus ei ole huuhaata maadoituksessa, koska mitä kosteampi maa sitä paremmin se vetää sähköä puoleensa. Olen nähnyt metsälammen rannalla männyn johon salama oli iskenyt. Arpi tuli runkoa pitkin puun latvasta maahan, sitten sähkökaivuri oli tehnyt perunapenkistä tutun näköisen uran maahan, tosin hieman loivemmin reunoin.

Itselläni on antennimaadoituksena noin 25 metriä kuparilankaa vaikka mitkään määräykset eivät siihen pakota. Mitenkään syvällä se ei ole, mutta siitä on pientä apua myös lähetyksessä ja vastaanotossa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Edellisessä asunnossa Elisa Viihde pätki armottomasti. Puolen vuoden temppuilun ja vikasoittojen jälkeen korjaaja löysi vian talovahvistimesta. Veikkaan että salama oli tuon pois tolaltaan saanut. Muut aaukkaat yrittivät kai vain sietää asiaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Talovahvistimet tuntuvat puskuroivan joitakin pienempiä vikoja. Meillä oli pari vuotta sitten sama juttu tv-kanavien kanssa kun osa kanavista pimeni.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nyt löytyi edullinen (!) wifilaite joka lähti toimimaan ilman pienintäkään konstailua ;) Sim-kortti hankittu ja hyvin menee!

Tämän blogin suosituimmat