Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Suoraan asiaan

Vuodelta 1961 olevan opaskirjasen seitsemännessä uusitussa painoksessa Matti Kuusi opastaa kirjoittajia käymään suoraan asiaan. Hä-hä, minäpä tein sen jo otsikossa. Kirjasen nimi on "Miten opin kirjoittamaan paremmin". Se sisältää erilaisia esimerkkejä ja tehtäviä siitä mitä mahdollisuuksia kirjoittajalla on erityylisten tekstien tuottamiseen.

Otin esille tuon suoraan asiaanmenemisen siksi, että itselläni tahtoo tulla lipsumista tuon asian kohdalla. Joissakin aiheissa tuntuu mukavalta rakentaa loppuhuipennus ajattelematta sitä, että lukija ei välttämättä ole jaksanut lukea niin pitkälle. Toisaalta, kun ei kirjoita pitkiä tekstejä niin koko muutaman lyhyen kappaleen kirjoitus voi olla kuin yhtä ingressiä.

Oppaassaan Kuusi käyttää esimerkkeinä suoraan asiaan menosta historian tunnettuja hahmoja. "Gallia jakaantuu kolmeen osaan", aloitti Caesar kertomuksensa Gallian sodasta. "Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen pohjoisella rinteellä, liki Toukolan kylää", niin alkaa Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Klassisin kirjan aluista taitaa olla Vanha Testamentti: "Alussa loi Jumala taivaan ja maan".

Aikoja sitten Maria Mikkolalta minulle kulkeutuneen oppaan osuminen käsiini ja tutkiminen uudelleen todisti  sen, että kaikki asiat eivät ole tulleet aikanaan sisäistetyiksi. Itselläni yksi tekijä  huonoista lauserakenteista tai jäsentelystä johtuu yksinkertaisesti laiskuudesta. Joskus painan enteriä jopa ilman tekstin oikolukua.  Mutta kuka sitä jaksaa koko ajan panna parastaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kuten Lenin aikoinaan sanoi: ’Luottamus hyvä, kontrolli paras!’ Piti kaivaa esiin Caesarin Gallian sota (kääntänyt Hannes Korpi-Anttila, WSOY 1961). ”Gallian alue kokonaisuudessaan jakautuu kolmeen osaan, joista yksi on belgien asuinmaa, toinen akvitaanien ja kolmannessa asuvat kansat, joiden omakielinen nimitys on keltit, mutta joita me kutsumme galleiksi. ..”

Minusta sinun aloitus olisi ollut parempi käännös. Sana ’kokonaisuudessaan’ ei tuo mitään lisäarvoa aloitukselle, joten sen olisi voinut hyvinkin jättää pois.

’Mutta kuka sitä jaksaa koko ajan panna parastaan?’ .. Ellei parastaan niin sitten toiseksi parastaan, kuten teekkarit vappulauluissaan niin sattuvasti toteavat.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vapunajan panot ja päästöt saattavat edustaa kaikkia mahdollisia tasoja :)

Taloudellinen kirjoittaminen on nykyään enemmän arvossa, kuin siihen aikaan kun toimitukset mittasivat kirjoitusten pituutta viivottimella ja maksoivat palkkion sen mukaan. Itse en tiedä koskaan saaneeni palkkiota pelkästään kirjoituksen pituuden perusteella.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kyllä mannerlaatat tärisivät, kun allekirjoittaneen rahat eivät mahtuneet pankkiin. Pankki muistutti ystävällisellä kirjeellä, jossa todettiin että: Tilinne on ylitetty:o/

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jospa se tilin ylittäjä olikin joku halpisyhtiön matkustajakone :) Muistaakseni yli 30 metriä korkeat rakennelmat tulee varustaa huippuvalolla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aloitusvirkkeitä:

Näin ensi kerran Doriksen: se kerta
valoa säihkyy joka kaunistaa
voi itse valonkin. - Harry Martinson: Aniara

Josef Knechtin syntyperästä emme tiedä mitään. - Hermann Hesse: Lasihelmipeli

Aivan tavallinen nuori mies matkusti sydänkesällä kotikaupungistaan Hampurista Davosiin Graubunderin kantoniin. - Thomas Mann: Taikavuori

Vaeltaessani tämän maailman erämaitten halki saavuin erääseen paikkaan, jossa oli luola; paneuduin sinne nukkumaan. - John Bunyan: Kristityn vaellus

Isku oli niin kova, että toivuin siitä vasta kolmentoista vuoden päästä. - Henri Charrière: Vanki nimeltä Papillon

Suoraan asiaan, totta vieköön!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kovaa kamaa, kieltämättä. Yksi Niilo Lauttamuksen romaaneista alkoi: Rumps, rumps, rumps, rumps. Sillä kuvattiin sotilassaappaiden ääntä marssilla.

Alussa olivat suo, kuokka - ja Jussi. Väinö Linnan aloitus Täällä pohjantähden alla-kirjaan sai jatkokseen yli tuhat sivua tekstiä.

"HERÄÄ NYT HELVETISSÄ", ääni huusi, "taksikuski soittaa!" Esa Salminen: Köyhyyden ammattilainen.

Tämän blogin suosituimmat