*

Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Linnanmäki

En ole koskaan käynyt Linnanmäellä. Siksi katsoinkin hyväksi omistaa yhden sepustuksistani sille. Paras asiantuntemushan löytyy tunnetusti niiltä, jotka eivät ole olleet paikalla kun jotakin tapahtuu.

Asiantuntemukseni perustuu vuosikymmenten takaisiin viikkolehtien julkaisemiin kuviin ja tietoihin. Sekä niihin muistikuviin, mitä niistä on minulle tähän päivään asti jonkinlaisina säilyneet.

Muistan nähneeni sellaisenkin kuvan, jossa oli pimuja rivissä hyllyllä. Nuoria naisia nimitettiin siihen aikaan usein pimuiksi. Näitä hyllyjen pimuja sitten erityisesti miehet olivat kuulemma innokkaita pommittamaan märäksi.

http://www.studio55.fi/matkailu/article/tallaista-oli-tyoskennella-linnanmaen-vedenneitona/131898

Vedenneito oli yleisölle suunnattu ammattinimike. Naisjärjestöt pitivät kuitenkin pimujen kastelemista tuolla tavoin vääränä ja sopimattomana ja niin päätettiin tämä arveluttavaksi tuomittu toiminta lopettaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Linnanm%C3%A4ki

Olisi minullakin ollut aikanaan hyvä mahdollisuus käydä Linnanmäellä harrastamassa vaikka pimujen kastelua, jos vain käsi olisi toiminut riittävän hyvin. Eipä tullut käytyä. Säästyivät rahat, eikä käsikään kipeytynyt. Asioilla on aina puolensa.

Nettikin kertoo muistelijalle jotakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu hyvä juttu, kun et märättänyt pimuja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Juu, antaa polliisin märätellä pimut silloin kun on aihetta ;)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuureen verrattuna olen selvästikin kokenut Lintsin-kävijä, ehkä toistakymmentä kertaa kaikkiaan - tähän mennessä.

Huvittavia ovat helsinkiläisten nostalgiset muistot huvipuistosta ja nimenomaan sen vuoristoradan tuoksusta. Samaa puunsuoja-ainetta runkoparruissa on kuin puisten ratapölkkyjen kyllästeenä millä tahansa rautatieasemalla. Äskettäin käsiteltynä ja lämpimässä säässä kreosootin haju on tietysti muikeimmillaan, joten antaapa stadilaisten kaikin mokomin nuuhkia vuoristorataansa.

UIT:n kevätrevyyn esityksiä pidettiin viime vuosina Hakaniemen torin varrella, mutta hiljattain ne palautettiin Linnanmäelle ja sen Peacock-teatteriin. Se on paras syy hankkiutua Lintsille, vaikka tältä vuodelta UIT:n kausi onkin jo ohi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olen joskus vuosia sitten katsonut televisiosta UIT:n esityksen ja se oli kyllä hauska. Jukka Virtanen oli silloin vielä voimissaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Muistelet kumminkin, jotta ei kai sittenkin kaduta ettei tullut käytyä.

Ellen ihan väärin muista niin luin aikanaan jostain että siellä oli vedenneitona missikisojen perintörinsessakin, sittemmin Kari Suomalaisen vaimo Lippe.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

En ole koskaan ollut kiinnostunut maailmanpyöristä sun muista hömpötyslaitteista, joten sen takia kai Linnanmäki on jäänyt käymättä. Kiertävissä sirkuksissa kävin joskus lasten kanssa, ne ovat ainoat tuontyyppiset touhut joissa olen käynyt.

Lippe Suomalainenkaan ei aiheuta minkäänlaisia katumuksentunteita. Olen sentään joskus kätellyt ihan oikeaa tv-kuuluttajaakin ;)
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/02/09/kuuluttaja...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuosta en kyllä pysty pistään paremmaksi kun en ole edes nähnyt Teija Sopastakaan:)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

En minäkään Teijaa ehtinyt livenä näkemään. Tuula oli aivan symppis tyyppi, mitä nyt ehkä varttitunnin mittaisen keskustelutuokion perusteella pystyi päättelemään. Kokkaaja ihminen, kirjoitti jossain vaiheessa keittokirjankin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Kokkaaja oli Teija Sopanenkin, jossain reseptilaatikoiden pohjilla on jotain ohjeitansa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Teijan_keitti%C3%B6s...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tv-kasvoista puheen ollen juttu, joka ei liity Linnanmäkeen:

Talvella Iltiksessä oli juttu Veijo Vanamosta ja Jaakko Kolmosesta, jotka esiteltiin Suomen ensimmäisinä tv-kokkeina. Satuin sisäpiiritietona muistamaan, että ensimmäisenä meikäläisessä televisiolähetyksessä ruokaa oli valmistanut Maija-Leena Seuna jo 1950-luvulla, siis todella kauan ennen Vanamoa ja Kolmosta.

Lähetin Iltikseen lukijapalautteen, ja minulle vastattiin, että oikaisu tullaan julkaisemaan printtilehdessä. Plarasin seuraavana päivänä lehteä, ja sieltähän se löytyi: "Suomen ensimmäinen tv-kokki ei ollut Vanamo eikä Kolmonen, vaan Seija Pukonen."

Naamani venähti, mutta en voinut kiistää lehtitietoa. Molemmat tuttuja nimiä aikuisille suomalaisille, vai mitä?

http://www.hs.fi/muistot/a1364359005403

http://www.hs.fi/muistot/a1364358151637

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ansioituneita ihmisiä, alansa pioneereja hekin. Paunion nimi tuntui oudolta, Pukosen nimen kyllä muistan ohjelmistaan.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset