Hupiherra Satunnaisia tekstejä huumorivaroituksella

Onnellinen mies

Vähän varttuneemmat muistavat Arto Paasilinnan kirjaan perustuvan tv-elokuvan Onnellinen mies. Siinä siltainsinööri Jaatinen työporukoineen näyttää närhen munat - ja valituille henkilöille omansakin - pienen ja ahdasmielisen maaseutukunnan päättäjille. Tekee vallankaappauksen aitoon vehkeilytyyliin.

Näin ensimmäisen kerran kyseisen filmin televisiosta kauan sitten, nyt se on katsottavissa Yle Areenassa ja juhannusaaton viihteeksi katselin sen uudestaan. Vähän huvittuneena ajattelen, että käytetäänköhän filmiä oppimateriaalina siitä kuinka valta kunnassa kaapataan.

Onnellinen mies sisältää Paasilinnalle tunnusomaisen humoristisen tapahtumakerronnan lisäksi aivan vakaviakin asioita. Paljon puhuttu paikallinen sopiminenkin sujuu kuin rasvattu, kun oikea mies on asialla. Kesken päivän saatetaan alkaa ryyppäämään, kun Jaatinen huomaa että on harjannostajaisten aika. Työsuhdetoimintaa parhaimmillaan.

Siinä ohessa siltainsinööri hankkii myös kaksi vaimoa jotka suunnitelman mukaan vuorottelevat muutaman vuoden välein. Kaikki asuvat samassa talossa, vaimoille on omat siipensä. Lisäksi toiselta mieheltä vallattu nainen pyöräyttää kaksostytöt Piritan ja Liritan ennen sisäänmuuttoa. Toinen naisista on vanhapiika kunnansihteeri.

Virkamiestaho kunnanjohtajaa, nimismiestä ja pappia myöten näyttäytyvät sisäänlämpiävän pikkupitäjän diktaattoreina, jotka saavat tavalla tai toisella Jaatisen vuoksi kynsilleen. Lausuupa piispalta potkut saava pappi, että olet sinä Huhtinen vittumainen mies. 

Jos kyseinen filmi on jäänyt katsomatta, niin suosittelen jokaiselle joka haluaa katsoa kevennettyä versiota työtä, ihmissuhteita ja päätöksentekoa koskevasta kuvitteellisesta elämästä.  Ei se kuitenkaan välttämättä aina ole kovinkaan kaukana totuudesta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Katsoin jälleen kerran uudelleen. Perusidea ja huumori oli kohdillaan, mutta jotenkin tuntui, että tuo leffa nauratti takavuosina enemmän.

Elokuvien kerronta on muuttunut tänä aikana valtavasti, ja jotenkin tuo kyseinen elokuva vaikutti liian hitaalta ja vähätapahtumiselta nykykerrontaan verrattuna.

Mutta kyse on ehdotomasti yksi Paasilinnan parhaimmista teoksista.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Luin aikoinaan myös kirjan ja osa siitä on jätetty pois elokuvasta. Muistan ajatelleeni, että ihan hyvästä syystä koska siinä mentiin idealtaan vähän kauas siitä mitä filmissä oli.

Kerronta on kieltämättä temmoltaan suhteellisen rauhallista, mutta mielestäni se sopii tällaiseen aihepiiriin. Saattaa olla että olen jotenkin tympääntynyt nykyiseen menoon jossa tuppaa olemaan paljon huutamista ja meuhkaamista.

Olen lukenut useampia A.Paasilinnan kirjoja, ja onhan niistä muitakin filmattu kuin tämä Onnellinen mies. Veljensä Ernon kirjojakin yritin aikanaan lukea, mutta ainakaan siihen aikaan en ollut kypsä innostumaan niiden sisällöstä niin että olisin lukenut yhtäkään niistä loppuun asti.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jossakin vaiheessa luin paljonkin Paasilinnan kirjoja, ja osa niistä huvitti kovastikin. Koikalainen kaukaa oli hauska, kun ulkoavaruuden mies luki vaalimainoksia ja ilahtui, että kerrankin tässä maailmassa joku päättää laittaa asiat kuntoon:o/

Jossakin välissä alkoi tuntua, että Paasilinna toistaa itseään, je semminkin en ole teoksiaan lukenut.

Tämän blogin suosituimmat